Dagens PS

Kina mäklar fred: Xi och Zelenskyj i samtal

Kina fredsmäklare? Xi Jinping och Zelenskyj i samtal
För första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina har president Volodomyr Zelenskyj pratat direkt med Kinas Xi Jinping. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 26 apr. 2023Publicerad: 26 apr. 2023

Kina tar ett steg mot att mäkla fred i Europa. Nu har Kinas president Xi Jinping och den ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj för första gången sedan krigsutbrottet pratat direkt med varandra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas president Xi Jinping och Ukrainas Volodomyr Zelenskyj har för första gången sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina pratat direkt med varandra i telefon, uppger CNN.

“Långt och meningsfullt”

“Jag hade ett långt och meningsfullt telefonsamtal med den kinesiske presidenten Xi Jinping”, säger Volodomyr Zelenskyj enligt CNN.

“Jag tror att det här samtalet, tillsammans med utnämnandet av Ukrainas ambassadör i Kina, ger stor tyngd till utvecklingen av våra bilaterala relationer.”

ANNONS

Senaste nytt

Vägrar fördöma kriget

Kina har hittills vägrat fördöma Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och har inte heller uppmanat Ryssland att dra tillbaka sina trupper från grannlandet.

I stället har man anklagat Nato och USA för att underblåsa konflikten.

Politisk lösning möjlig?

ANNONS

CCTV, den statskontrollerade tv-kanalen i Kina, har också rapporterat om telefonsamtalet. Där bekräftade också Xi Jinping att Kina skickar representanter till Ukraina och andra länder för att hjälpa till med “fördjupad kommunikation” med samtliga parter för att nå en politisk lösning på kriget.

Kina fredsmäklare? Xi Jinping och Zelenskyj i samtal

Den kinesiska stats-tv:n CCTV rapporterar om samtalet mellan de två presidenterna. Foto: TT

Sändebud till Ukraina

Enligt det kinesiska utrikesdepartementet kommer Li Hui, Kinas ambassadör i Ryssland mellan 2009 och 2019, att sändas till Ukraina.

Man har inte offentliggjort detaljer om när Li Hui reser till Ukraina, eller vilka andra länder han ska besöka.

Kina vill se förhandling

Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, säger på onsdagen att Moskva noterar att Kina är villigt att underlätta samtal med Ukraina.

“Vi noterar att Kina är berett att anstränga sig för att etablera en förhandlingsprocess”, säger hon på en presskonferens enligt CNN.

ANNONS

Ryssland: “Inte troligt”

Hon säger också att det under rådande omständigheter inte är troligt att det går att få till några förhandlingar, på grund av att Kyiv avvisat alla initiativ från rysk sida.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har sedan kriget inleddes pratat med Kinas president fem gånger. Den kinesiske presidenten har till och med besökt Moskva.

Senaste gången Xi Jinping och Volodomyr Zelenskyj talade med varandra var 4 januari 2022, bara veckor innan Ryssland inledde invasionen av Ukraina.

Läs även: Ökad försäljning av kinesiska aktier 

Läs även: Ryssland hotar överge Svartahavsinitiativet 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS