Dagens PS

Kallas fortsätter leda Reformpartiet trots makens Rysslandsaffärer

Kaja Kallas fortsätter leda Estland
Kaja Kallas fortsätter leda Estland. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 nov. 2023Publicerad: 20 nov. 2023

På lördagen valde Estlands regerande parti om premiärminister Kaja Kallas som partiledare, vilket bekräftar att hon även fortsätter som landets ledare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På grund av en skandal som involverar Kaja Kallas mans affärer i Ryssland har oppositionen och väljare i Estland uppmanat henne att avgå som premiärminister, det skriver AP News.

Nu har hon åter valts till ledare för sitt parti, vilket innebär att hon även fortsätter som ledare för Estland.

Vill även leda Nato

46-åriga Kaja Kallas var den enda kandidaten till partiledarposten och två tredjedelar av de 931 delegater som deltog i omröstningen stödde henne medan en tredjedel avstod från att rösta.

Hon är dotter till Estlands förra premiärminister Siim Kallas och har varit ledare för det liberala estniska Reformpartiet sedan april 2018. I januari 2021 blev hon landets första kvinnliga premiärminister.

Vid en utrikespolitisk konferens i Washington förra veckan signalerade hon att hon är intresserad av att bli nästa generalsekreterare för Nato när Jens Stoltenberg avgår i oktober 2024.

Kritiserat Ryssland

Kaja Kallas har varit en av Europas mest högljudda stöttare av Ukraina och har inom EU och Nato kritiserat Ryssland hårt.

ANNONS

Reformpartiet vann under hennes ledning en överväldigande seger i Estlanda allmänna val i mars och Rysslands krig i Ukraina var ett stort tema under valkampanjen.

I augusti kraschade dock hennes inhemska populäritet och politiska trovärdighet när estniska medier rapporterade att hennes man fortfarande ägde aktier i ett transportbolag som verkar i Ryssland.

Kaja Kallas har begärt att bolag i Estland ska upphöra med sin verksamhget i Ryssland och under utfrågningar i parlamentet förnekade hon kännedom om detaljerna i sin mans affärsverksamhet i Ryssland.

I de senaste opinionsundersökningarna har över två tredjedelar av estländarna sagt att de tycker att hon ska avgå och trots att Estlands president Alar Karis har uppmanat henne att göra det har hon vägrat.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Polen vill inte ha en till skandinav som nato-topp Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS