Dagens PS

Islands finansminister har fått sparken

Islands finansminister Bjarni Benediktsson avgår på grund av bedrägligt förfarande i samband med försäljningen av en statlig bank
Islands finansminister Bjarni Benediktsson avgår på grund av bedrägligt förfarande i samband med försäljningen av en statlig bank. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 okt. 2023Publicerad: 11 okt. 2023

Island har drabbats av en korruptionsskandal och finansminister Bjarni Benediktsson har fått sparken på grund av ohederligt förfarande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Islands finansminister, högerpolitikern Bjarni Benediktsson, har en lång historia inom isländsk politik och var Islands statsminister under en kort period efter parlamentsvalet 2017, det skriver HBL.

Kritik från JO

Efter några månader som statsminister fick han avgå och blev då åter finansminister, vilket han har varit sedan dess.

På grund av bedrägligt förfarande i samband den isländska statens försäljning av en dryg femtedel av den isländska banken Íslandsbanki har Bjarni Benediktsson nu sparkats.

Enligt uppgift i isländsk media har hans far på ett bedrägligt sätt kommit över aktier i banken. Misstankarna har inte kunnat bevisas men affären kritiseras nu av Islands justitieombudsman, JO.

Endast elva minuter efter att justitieombudsmannen delgett sitt utlåtande avgick Bjarni Benediktsson, det skriver HBL.

ANNONS

Senaste nytt

JO:s yttrande

I en rapport om försäljningen av Íslandsbanki framhävs bristen på transparens och i går morse publicerade Islands JO ett yttrande på den isländska regeringens webbplats, det skriver Iceland Review.

ANNONS

I yttrandet konstateras att finansministerns förberedelser inför privatiseringsprocessen av banken inte överensstämde med den isländska regeringens riktlinjer.

Efter den isländska bankkollapsen år 2008 togs flera isländska storbanker i statlig ägo för att senare säljas i en privatiseringsprocess.

Försäljningen av aktierna i Íslandsbanki kritiseras för bristande transparens och särskild uppmärksamhet riktas mot bolaget Hafsilfur ehf. som ägs av finansministerns far Benedikt Sveinsson.

När 22,5 procent av Íslandsbanki såldes på en auktion var Hafsilfur bland dem som köpte aktier.

Intressen i försäljningen

Finansminister Bjarni Benediktsson har tidigare uppgett att han inte kände till att hans fars bolag köpt aktier förrän ministeriet efter auktionen fick en köplista från Islands finansinspektion.

Den isländska justitieombudsmannen, Skúli Magnússon, kom i sitt officiella yttrande fram till att finansministern inte var behörig att godkänna försäljningen av Íslandsbanki.

Enligt Skúli Magnússon måste det antas att finansministern hade “betydande intressen i försäljningen”, skriver Iceland Review.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vulkanutbrott på Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS