Dagens PS

Europas försvar: Trump största hotet?

Europa ser Trump som största hotet mot försvaret
Det gäller att inte tappa huvudet i ett allt hetare globalt konfliktklimat. Nato måste förbereda sig för ett landkrig i Europa – och bygga ny styrka. (Foto: Yvonne Åsell/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Europa kan inte försvara sig ensamt. Därför behövs Nato – men europeiska ledare ser Donald Trump som den största risken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vissa amerikanska militärexperter ska beskriva de europeiska länder som är Nato-medlemmar talar de om en ”Potemkin-armé”.

Flera decennier av nedskärningar – innan den senaste tidens gaspedal – har gjort att Europa inte kan försvara sig ensamt, menar experterna.

Samtidigt måste Nato på allvar räkna med risken av ett fullskaligt landkrig på europeiskt territorium, konstaterar Bloomberg i en analys.

I det läget verkar många européer vara mest oroliga över en comeback för Donald Trump, som varit uttalat kritisk mot Nato-länder.

”Våra allierade har utnyttjat oss mer än våra fiender. Det håller inte”, sade den tidigare amerikanska presidenten i en intervju med Bloomberg 15 oktober.

Måste bygga eget försvar

Ur ett annat perspektiv speglar Trumps kommentar en bred amerikansk tanke; europeiska regeringar bör bygga sitt eget kraftfulla försvar i stället för att utgå från att USA skyddar dem och de själva kan lägga pengarna på annat.

Dessutom hör Kinas upprustning och landets hot mot Taiwan till bilden. USA måste hantera ett scenario där de kan tvingas avdela långdistansvapen får Nordatlanten till att ingå i ett krig i Asien.

Det skulle i sin tur lämna Europa farligt utsatt, framför allt som ryske diktatorn Vladimir Putin visar sin tydliga beslutsamhet att utvidga Rysslands maktsfär.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Saknar erfarenhet

Om ett östligt Nato-land blir Putins nästa mål, måste dess allierade agera till dess stöd – men europeisk militär har i stort ingen erfarenhet av att planera och leda storskaliga operationer med styrkor från flera länder.

Vladimir Putin har sagt att han ska utöka Rysslands väpnade styrkor till 1,5 miljoner. Det skulle ge landet den näst största militären i världen efter nästa västfiende – Kina.

”Europa måste bli en politisk och militär makt om vi vill känna oss trygga på vår kontinent”, sade Polens premiärminister Donald Tusk i april.

Det rustar länderna för. Medan endast 10 av 32 Nato-länder nådde 2-procentsmålet förra året är antalet 23 av 32 i år.

Välkomnar Sverige och Finland

Nato välkomnar Sverige och Finland i sammanhanget, påpekar Bloomberg.

”Den senaste tidens medlemskap för Sverige och Finland i Nato ger en välkommen infusion av vältränade och högdisciplinerade soldater”, menar man.

Dessutom har de nordiska länderna gått i rätt riktning genom att skapa en nordisk luftförsvarsallians för att kombinera kommando och kontroll.

ANNONS

”Gruppen planerar att ha nästan 250 moderna stridsflygplan i slutet av decenniet, varav minst hälften troligen kommer att vara F-35”, skriver Bloomberg.

Läs mer:

Militären: “Sanningen första offret”. Dagens PS

Östeuropa leder Natos upprustning. Dagens PS



Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]