Dagens PS

Din julchoklad kanske inte ens är choklad...

choklad
Årets julgodis kan bestå av bland annat av "falsk" choklad, varnar CNBC. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 dec. 2025Publicerad: 22 dec. 2025

Se upp med årets julgodis, det är möjligt att chokladen inte innehåller det givna inslaget kakao, rapporterar CNBC.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Dåliga skördar i kakaoländer som Ghana och Elfenbenskusten fick priset på kakao att rusa till rekordnivåer i slutet av förra året. 

Omvänt har priserna rasat i år med över 50 procent – mer än en halvering alltså – när en återhämtning skett av grödorna.

Däremot har priserna på chocklad inte följt med ned.

Priserna på choklad fortsatt extremt höga

“De priser chokladindustrin för närvarande arbetar med är mycket höga och smärtsamma. Det kommer att ta oss ett tag att arbeta oss igenom det”, säger Jonathan Parkman, chef för jordbruksförsäljning på råvarumäklarfirman Marex Group i London, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Dock råder marknadsturbulens och frågor om hållbarhet ställer saken på sin spets. Vissa chokladtillverkare spolar helt enkelt kakao till förmån för andra och billigare alternativ och det gör att choklad gjort på kakao snart kan bli en lyxvara.

Det har gått så långt att en del produkter inte längre får kallas choklad utan måste märkas om till ”chokladsmaksatta” varor.

Under året fram till oktober gick priserna på choklad i USA upp med 30 procent, enligt siffror från US Bureau for Labor Statistics som CNBC hänvisar till.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

04 dec. 2025
Spela klippet
PS Partner

Historiskt tredje kvartal för det noterade guldbolaget: Akobo Minerals tar klivet in i lönsamhet

01 dec. 2025
Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

29 nov. 2025

Prognosen: Ren chocklad snart en lyxprodukt

ANNONS

”Jag tror att den alternativa chokladen kommer att ersätta denna stora marknad, medan kommer att bli mer och mer en lyxprodukt”, säger Massimo Sabatini, medgrundare och vd för den italienska startupen Foreverland, som berättar i artikeln att allt fler internationella konfektyrtillverkare väljer bort kakao.

I butikerna får konsumenterna nöja sig med ”falsk choklad”, kanske framtagen med hjälp av ingredienser som johannesbröd, pumpafrön och kikärter.

Drew Geraghty, en New York-baserad råvarumäklare på ICAP, säger att ren choklad riskerar att bli fortsatt dyr även om en prisåterhämtning märks på terminsmarknaden.

Spår mindre inslag av äkta kakao i framtidens choklad

Det beror bland annat på att stora kakaoanvändare låser priserna i förväg på lång horisont.

Jessica Karch, marknadschef för det tyska företaget Planet A Foods, och som tillverkar en alternativ choklad utvunnen på solrosfrön, tror även hon att kakao blir mindre vanligt i choklad framöver.

”Vi tror att de problem vi ser i kakaoförsörjningskedjan för närvarande inte kommer att försvinna”, säger hon till CNBC.

Läs även: Det växande hotet mot din chokladkaka DagensPS

Missa inte: Klimatet gör din choklad sämre: “Vissa förändringar Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Nyhetsreporter som bevakar börs, privatekonomi, näringslivsnyheter och världspolitik.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Nyhetsreporter som bevakar börs, privatekonomi, näringslivsnyheter och världspolitik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS