Brittiska flottan, Royal Navy, säger att de i februari beslagtog iranska vapen från smugglare på internationellt vatten utanför Iran.

ANNONS

Ett av brittiska flottans krigsfartyg beslagtog i början av året iranska vapen som pansarvärnsmissiler i internationella vatten i Omanbukten, det rapporterar Reuters.

Försökte ta sig till iranska vatten

Fartyget var i hög hastighet på väg söderut när det upptäcktes av ett obemannat amerikanskt underrättelse- och spaningsplan, det spårades även av en brittisk helikopter.

När brittiska flottan anropade fartyget försökte det först navigera tillbaka till iranska vatten men stoppades av ett team från brittiska flottan.

Upprätthåller internationell lag

Enligt Storbritanniens försvarsministerium gick det brittiska teamet ombord på det lilla fartyget och hämtade misstänkta paket.

”Det här beslagtagandet av HMS Lancaster och den permanenta närvaron av Royal Navy i Gulfregionen stödjer vårt åtagande att upprätthålla internationell lag och ta itu med aktivitet som hotar fred och säkerhet runt om i världen”, sade den brittiske försvarsministern Ben Wallace i ett uttalande, skriver Reuters.

FN har meddelats om beslaget

Vid en första inspektion verkade paketen innehålla pansarvärnsmissiler och komponenter till balistiska medeldistansmissiler.

Den brittiska flottan har meddelat FN om beslaget. I början av året gjorde brittiska flottan ytterligare två beslag av iranska vapen i regionen.

Skulle troligtvis till Jemens Houti-rebeller

Arab News skriver att det iranska fartyget som den brittiska flottan beslagtog vapen från troligtvis var på väg mot Jemen och att även franska och amerikanska styrkor har beslagtagit vapen i regionen.

En FN-resolution förbjuder vapenleveranser till Jemens Iranstödda Houti-rebeller och Iran har länge förnekat att de beväpnar rebellerna, trots många vapenbeslag som bevisar motsatsen.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Höganrikad uran i Iran – precis under nivån för vapen [Dagens PS]

Läs mer: Rekordresultat för saudiska oljejätten Aramco [Dagens PS]