USA:s president Joe Biden tycker att det kan vara värt att se över multimiljardären Elon Musks relationer med andra länder.
Biden: Värt att titta på Musks relationer med andra länder


Mest läst i kategorin
Vid en presskonferens i Vita huset i går, onsdag, fick president Joe Biden frågan om han tror att Elon Musk är ett hot mot USA:s nationella säkerhet och om USA bör undersöka hans förvärv av Twitter som han gjort gemensamt med utländska regeringar, bland annat den saudiska kungafamiljen, det rapporterar CNBC.
“Elon Musks samarbete och, eller, tekniska relationer med andra länder är värda att titta på. Oavsett om han gör något olämpligt eller inte, jag föreslår inte det. Jag föreslår att det är värt att se över och det är allt jag kommer säga”, svarade presidenten, skriver CNBC.
Saudisk prins näst största ägare
Elon Musk gillar inte demokrater och är inte ett av Joe Bidens fans, under hela 2022 har han anklagat presidenten för att gynna äldre biltillverkare och deras fackföreningar och ignorera Tesla, trots att det är en framgångsrik satsning på elfordon.
Elon Musk har förvärvat Twitter för 44 miljarder dollar, drygt 476 miljarder kronor och gjort sig själv till vd för det sociala nätverket. Han har använt flera miljarder av sin egen förmögenhet till förvärvet, men även skaffat finansiering från externa aktie- och skuldfinansieringspartners.
Den Saudiska prinsen Alwaleed bin Talal äger tiotals miljoner aktier i Twitter, vilket gör den saudiska kungafamiljen till bolagets näst största ägare. Även Kungariket Qatar deltog i Elon Musks Twitter-avtal.
Allvarligt nationellt säkerhetsproblem
Twitter har blivit en plattform där politiker delar sina åsikter med allmänheten, debatterar med varandra och svarar på en del pressfrågor. Plattformen används även till att förmedla information av flera federala och statliga myndigheter i USA, samt av journalister och aktivister över hela världen.
Nyligen skickade Chris Murphy, som leder en underkommitté för utrikesrelationer i USA, ett brev till kommittén för utländska investeringar i USA, CFIUS, och bad om en översyn av finansieringen bakom Twitter-affären.
“Förutom de enorma datalager som Twitter har samlat in om amerikanska medborgare, är varje möjlighet att Twitters utländska ägande kommer resultera i ökad censur, desinformation eller politiskt våld, ett allvarligt nationellt säkerhetsproblem. Saudiarabien är ett av de mest repressiva länderna i världen, med liten eller ingen tolerans för yttrandefrihet”, skrev han i sitt brev till CFIUS, skriver CNBC.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.