Dagens PS

Vilken rysare Åsa - där rök Q3:ans vinst!

Swecos nedskrivningar för den tyska verksamheten ser ut att sluka hela resultatet från det tredje kvartalet. (Foto: TT)
Swecos nedskrivningar för den tyska verksamheten ser ut att sluka hela resultatet från det tredje kvartalet. (Foto: TT)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 21 dec. 2020Publicerad: 21 dec. 2020

Swecos nedskrivningar på 290 miljoner kronor beskrivs som resultatet av systematiska och kulturella misstag – och vissa sträcker sig från projekt som är över 10 år gamla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På en presskonferens under måndagen beskriver Swecos finanschef Olof Stålnacke nedskrivningarna som grundade i kulturella problem och inte individuella snedsteg.

“När det handlar om de här summorna är det inte individuella misstag utan mer av systematiska misstag”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

I samband med rapporten för det tredje kvartalet meddelade Sweco att en granskning av den tyska verksamheten hade inletts.

Då flaggade bolaget för potentiella nedskrivningar upp till 120 miljoner kronor.  I stället visade sig att felaktigheterna var värderade till över det dubbla och nedskrivningarna ser ut att sluka hela resultatet från det tredje kvartalet.

På eftermiddagen hade Swecos aktie fallit med 6 procent.

Över 10 år av systematiska misstag

Sweco har sedan 2016 haft en uttalad förvärvsstrategi på den tyska marknaden. Det är dock inte de förvärvade bolagen som ger upphov till nedskrivningen.

I stället är det gamla projekt som är utgångspunkten för felaktigheterna i verksamheten.

“Det är definitivt så att flera av projekten med störst påverkan kommer från relativt gamla projekt. Ibland upp till tolv år”, kommenterar Olof Stålnacke.

Det innebär att de systematiska bristerna i företagskulturen inte enbart har funnits under Swecos nuvarande vd Åsa Bergman. Utan om Olof Stålnackes tidslinje stämmer har många av projekten inletts under den före detta koncernchefen Tomas Carlsson – som nu är vd för NCC.

Läs mer: Sweco gör nedskrivning på 290 miljoner kronor

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS