I pandemins spår med hemester och inställda resor har svenskarna blivit allt mer hemkära. Fler och fler rekommenderar sin egen stad som ett ställe att bo på, visar en rapport från konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur.

Den årliga rapporten Samhällsbarometern från konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur visar att svenskarna är mer hemkära än tidigare. Jämfört med tidigare år visar undersökningen gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av PE Teknik & Arkitektur, att hela 81 procent av svenskarna boende i landets största städer rekommenderar andra att bo där de själva bor. Det är en ökning med tio procentenheter jämfört med samma undersökning för ett år sedan.

”Under pandemin har vi kollektivt ändrat vårt beteende där vi har behövt leta efter nya sammanhang och kvaliteter i vardagen. Rapporten visar att svenskarna har hittat detta i sina städer och kanske har mer tid på hemmaplan gjort att fler invånare gett sin stad en andra chans”, säger Nicke Rydgren, operativ chef på PE Teknik & Arkitektur.

Mest hemkära

I Umeå mår de invånare som är mest nöjda med sin hemstad, hela nio av tio som bor i Umeå skulle rekommendera andra att flytta dit. På andra och tredjeplats ligger Jönköping och Helsingborg med 87 respektive 86 procent som rekommenderar andra att bo i sin hemstad. Årets raket är Västerås som stiger hela 20 procentenheter till 72 procent stolta stadsinnevånare.

”Pandemin har fått allt fler invånare att inse att planeringen av våra städer är viktig och faktiskt har en relativt stor påverkan på våra liv”, säger Rydgren

I undersökningen har 4 600 svenskar fått svara på frågor om sina hemstäder.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler rapporter på [Teknikdygnet]