Storbritannien går vidare med sina planer på minikärnkraftverk och har nu valt vilken typ av reaktor man vill ha i pilotprojektet.

ANNONS

Beskedet kommer bara dagar efter att planerna på två fullskaliga kärnkraftverk blivit osäkra på grund av försämrade relationer med Kina, vars teknologi planerna bygger på. Storbritanniens regering vill utesluta Kinas statliga kärnkraftsföretag från framtida kraftprojekt, skriver Bloomberg.

Det är besked som inte uppskattas i Peking, och nu är ländernas framtida energisamarbete osäkert.

Satsar på gaskylda reaktorer

Storbritannien ser sig om efter alternativ – och vill skynda på sitt eget program med mini-kärnkraftverk. Regeringen har nu gett beskedet att de ser gaskylda reaktorer som ”det mest lovande” alternativet till pilotprojektet som är tänkt att sätta igång i början av 2030-talet.

Förutom elektricitet producerar dessa reaktorer ren vätgas och värme enligt ett regeringsuttalande, skriver Bloomberg.

”Medan förnybara energikällor som vind och sol kommer att bli en integrerad del av var vår elektricitet kommer från 2050, kommer de alltid att kräva en stabil koldioxidsnål baskapacitet från kärnkraft”, säger Storbritanniens energiminister Anne Marie Trevelyan.

”Avancerade modulära reaktorer är nästa nivå av modern kärnkraftsteknik och har potential att spela en avgörande roll, inte bara för att hantera koldioxidutsläpp, utan också för att ge kraft till industrin”, säger hon om satsningen i Storbritannien på minikärnkraftverk.

ANNONS
ANNONS

Rolls-Royce satsar också

Sedan tidigare har en grupp ledda av Rolls-Royce ett kommersiellt projekt med minikärnkraftverk kallade small modular reactors (SMR), men regeringen har fram tills nu satsat på större projekt.

Läs mer: Rolls-Royce vill bygga minikärnkraftverk – jagar investerare