Rolls-Royce slutar tillverka förbränningsbilar vid decenniets slut. Den första elbilen, Spectre, kommer under det andra kvartalet 2023.

ANNONS

Vd:n Torsten Müller-Ötvös meddelade under onsdagen att biltillverkaren enbart satsar på elbilar från 2030.

Den första elbilen Spectre kommer rulla ut 2023 och sätter ribban för företaget som kommer vara helelektriskt vid decenniets slut, skriver Bloomberg.

”Då kommer Rolls-Royce inte längre att producera eller sälja några förbränningsmotorprodukter”, uppger Torsten Müller-Ötvös.

Viktigaste nyheten

Han beskrev nyheten som den viktigaste i det brittiska bilmärkets historia – sedan Charles Rolls och Henry Royce gick med på att bygga bilar tillsammans 1904.

Lyxbilstillverkaren följer därmed den gröna trenden bland världens biltillverkare, samtidigt som det kommer bli svårare att inte satsa på elbilssegmentet eftersom allt fler europeiska städer planerar att förbjuda förbränningsmotorer.

Konkurrenten Bentley som redan har sålt hybridbilar i flera år kommer att ha ett helt eldrivet fordon år 2025, men Rolls-Royce har hittills inga hybrider i sitt sortiment.

Stor förvandling

För tillverkaren innebär förvandlingen därför ett stort steg från sina kända V12-motorer till en eldriven bil. Men enligt vd:n är det inget problem – köparna kommer hänga med på den nya resan.

ANNONS
ANNONS

Den nya elbilen Spectre är en nyutvecklad modell som baseras på samma aluminiumplattform som de nya modellerna Ghost och Phantom.

Läs även: Rolls-Royce elektriska flygplan har gjort debut [Dagens PS]