Att 3D-printrar skapar en rad föremål är ingen nyhet. Nu har ett par i Nederländerna flyttat in i vad som beskrivs som världens första kommersiella husprojekt som baseras på 3D-teknologi – och projektet beskrivs som nästa milstolpe i hållbart byggande. 

ANNONS

Elize Lutz och Harrie Dekkers är först ut i Europa, ja faktiskt i hela världen.

Det pensionerade paret har flyttat in i sitt 3D-printade hus i nederländska Eindhoven, skriver The Guardian.

Designen av en sandfärgad rund sten med en storlek på 94 kvadratmeter som tillverkades i 24 olika delar, och sedan monterades på plats.

Nyckeln, även den futuristisk – är digital – där paret öppnade dörren via en app.

Säker bunker

Elize Lutz beskrev sitt nya hem som ”vackert”.

Paret tyckte gemensamt att det påminde om en bunker och kändes säkert.

3D-huset är det första av fem som ska tillverkas av den nederländska byggfirman Saint-Gobain Weber Beamix, men det pågår redan många andra 3D-projekt runt om i världen där byggnader delvis är tillverkade i den nya tekniken.

Billigare och grönare

Förutom att vara mycket billigare än konventionella hus, så är det även grönare eftersom det använder betydligt mindre cement.

ANNONS
ANNONS

Bakom projektet står Eindhovens tekniska universitet, skriver SVT och visar även en film hur det ser ut inne i huset. 

Bas Huysmans är vd för Weber Benelux, ett dotterbolag som också är involverat i projektet.

”Det tog faktiskt bara 120 timmar att skriva ut huset”, sa Bas Huysmans och la till att ”den stora fördelen är att skrivaren inte behöver äta, inte sova eller vila”.

Framtidens hus

Paret kommer betala 800 euro i månaden i hyra, samtidigt som det första steget har tagits i privatpersoners nya hållbara livsstil när det kommer till boende.

”Med 3D-hemmet sätter vi tonen för framtiden – med det snabba förverkligandet av prisvärda bostäder där du har  kontroll över ditt egen hus”, sa Yasin Torunoglu, rådman inom bostäder för Eindhoven kommun.

Läs mer: 3D-printade hus pressar huspriser

 

 

ANNONS
ANNONS