Byggelement, ett företag i Peab-koncernen, satsade på större och kraftigare håldäck. Nu är företagets nya bjälklag en succé, som ska levereras till Coops nya centrallager i Eskilstuna.
”Att vi tagit fram den här produkten innebär att vårt sortiment blir komplett”, säger Mikael Wiksten.

Mikael Wiksten, med personal vid fabriken i Hallstahammar. (Foto: Byggelement)

Coop bygger ett nytt centrallager i Eskilstuna och en av Sveriges ledande leverantörer av förproducerade betongelement, Byggelement, ska leverera bjälklagen till bygget. Företaget har tagit fram ett nytt tjockare bjälklag som blivit en succé på marknaden. Det är det nyutvecklade så kallade håldäcket HDF 500 som ska levereras. Det är 500 millimeter tjockt, till skillnad mot de vanligare tjocklekarna på 200 och 400 millimeter, vilket gör att det klarar mycket högre belastning.

”Den nya tjockleken är ovanlig och det är få som erbjuder den. Att vi tagit fram den här produkten innebär att vårt sortiment blir komplett. Nu kan vi möta hela marknadens efterfrågan. Den första leveransen av HDF 500 går till Nordec”, säger Mikael Wiksten, produktions- och utvecklingschef på Byggelement i ett pressmeddelande.

Snabbare montage och miljösmart

Det nya bjälklaget kräver att en mindre andel betong används genom ett mer effektivt tvärsnitt, något som minskar koldioxidutsläppen. Dessutom monteras de större bjälklagen snabbare och minskar därmed byggtiden. Det har visat sig att marknaden har efterfrågat tjockare håldäck, så valet att utveckla HDF 500 är rent strategiskt för Byggelement.

”En förutsättning för oss att få uppdraget från Nordec är att vi kan leverera den här produkten och vi har haft en bra dialog hela vägen”, säger Wiksten.

Byggherrens val

Nordec som är byggherre för Coops nya centrallager har tajt tidsplan och därför föll valet på Byggelements nya bjälklag, något de är först med att använda i ett kommersiellt bygge.

”Med en mycket snäv tidsplan krävdes en leverantör som garanterat kan hålla tidtabellen, så att vi ska klara av montaget av hela stomkonstruktionen utan förseningar”, säger Sampo Haapoja som är Business Area Manager på Nordec och fortsätter:

”Vi är först ut med att använda den nya HDF 500, men vi känner oss helt trygga då vi sedan tidigare vet att Byggelement är en leverantör att lita på”.

ANNONS
ANNONS

Centrallagret ska stå klart och vara i full drift under andra halvåret 2024, totalytan ligger på 109 000 kvadratmeter. Byggelement levererar bjälklag i olika storlekar på sammanlagt 30 000 kvadratmeter.

Läs mer: Fler branschnyheter på [Teknikdygnet]