Dagens PS

Världsunik optisk förstärkare kan revolutionera kommunikation

Peter Andrekson vid Chalmers presenterar en unik optisk förstärkare
Peter Andrekson i labbet, han har lett en studie vid Chalmers och presenterar nu en unik optisk förstärkare som är så kompakt att den får plats i ett minimalt chip och genererar minsta möjliga överskottsbrus. (Foto: Chalmers)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 21 sep. 2021

Nu presenterar forskare vid Chalmers en unik optisk förstärkare som är så kompakt att den får plats i ett minimalt chip.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En unik optisk förstärkare som kan revolutionera både fiber- och rymdkommunikationen och som genererar minsta möjliga brus och är så liten att den får plats i ett minimalt chip, presenteras nu av forskare vid Chalmers.

“Framsteget kan jämföras med att gå från ett äldre telefonmodem till ett modernt bredband med hög hastighet och kvalitet, säger forskningsledaren Peter Andrekson som är chef för fotonikavdelningen vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers i ett pressmeddelande.

Information överförs med ljus

Vid optisk kommunikation överförs information med hjälp av ljus i stället för radiovågor, exempelvis skulle laserstrålar kunna skickas från Mars till Jorden och snabbt leverera högupplösta bilder. När ljuset fraktar information mellan två avlägsna platser tappar det dock i effekt på vägen, varför ett stort antal optiska förstärkare behövs.

Utan förstärkare försvinner upp mot 99 procent av signalen redan efter 100 meter i en optisk fiberkanal. Att förstärkarna vid optisk kommunikation ger ifrån sig brus är ett välkänt problem och överskottsbruset försämrar kvaliteten på signalen. I tjugo år har forskare försökt lösa problemet med överskottsbrus och nu visar Chalmersforskarnas resultat vägen fram.

“Vi har tagit fram en världsunik optisk förstärkare som inte genererar något överskottsbrus. Den visar också prov på en tidigare oöverträffad prestanda,” säger Peter Andrekson.

Behöver bara några millimeter

Han har lett studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances. Den nya förstärkaren behöver endast några millimeters utrymme och får plats i ett litet chip. Tidigare förstärkare är tusentals gånger större.

ANNONS

Tack vare förstärkarnas höga prestanda kan de placeras glesare i fiberoptiska system. Resultaten visar även att det går att få en tillräckligt kompakt förstärkare att fungera kontinuerligt, något som tidigare bara kunnat uppnås under kortare tidsperioder.

Nya tillämpningsområden

Peter Andrekson säger att möjligheter att använda tekniken i många olika praktiska applikationer nu öppnas eftersom förstärkaren kan byggas in i väldigt små moduler så att man kan få billigare lösningar med mycket bättre prestanda. Han menar att de nya resultaten även öppnar dörren till nya tillämpningsområden, exempelvis i kvantdatorer och i instrument för atmosfäriska mätningar.

Läs mer: Sverige världens näst mest innovativa land

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS