Världen storsatsar på kärnkraft och då krävs det stora mängder uran. Problemet är att tillgången inte räcker till, vilket gör att länder kan tvingas blicka mot Ryssland för att täcka behovet.
Världens uranbrist – tvingas blicka mot Ryssland
Mest läst i kategorin
Uranpriset har tredubblats på lika många år.
Det är goda tider med andra ord för de som har urantillgångar.
Ryssland har urantillgångar
Ett sådant land är Ryssland.
Redan nu har den globala aptiten efter uran till världens runt 440 reaktorer lett till att behovet passerar tillgången med råge.
Problemet kommer förvärras när allt fler länder blickar mot kärnkraft som till viss del ska ersätta de fossila källorna. Ryssland har länge varit en stor producent, men efter invasionen av Ukraina är det ett samarbete som länder som USA helst inte vill ha längre, men som de ändå ser ut att tvingas ha.
Senaste nytt
USA vill utvinna eget
USA vill utvinna sitt eget uran men i nuläget räcker det inte på långa vägar, och landet importerade billigt ryskt uran under många årtionden, innan kriget i Ukraina bröt ut.
“Utan nya projekt kommer återupplivningen av befintliga gruvor inte kunna hålla jämna steg med efterfrågan, och ryskt uran kommer att vara tillbaka på bordet”, säger Leigh Curyer, vd för det kanadensiska gruvbolaget NexGen Energy, till Newsweek.
USA måste kapa banden helt med Ryssland menar han, men då måste det finnas tillräckligt med möjligheter att bryta den eftertraktade mineralen i det egna landet först.
Ger undantag
Biden-administrationen har redan gett den amerikanska kärnkraften undantag att fortsatt ta emot rysk uran – om den måste – för att klara behovet, fram till 2028.
Vad som händer efter det är det ingen som vet.
USA vill bryta sitt eget uran men halkar efter, och kan därmed tvingas följa andra jättar som Kina – som gladeligen tar emot ryskt uran – så att nya kärnkraftverk kan byggas på löpande band.
Läs även:
Analys: Utbyggd kärnkraft ger ljusa utsikter för Rejlers. Dagens PS
Bill Gates rullar ut ny kärnkraft. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.