Dagens PS

Världens största botnät sprängt

Världens största botnätverk sprängt
Flera myndigheter i samarbete har nu sprängt vad man beskriver som världens största botnätverk. (Foto: Per Johannessen/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Brottsbekämpande myndigheter från flera länder har sprängt ett nätverk. Via sin programvara har man genomfört mångmiljardstölder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ”ett av världens största nätverk av skadlig programvara” som nu sprängts och stängt, säger amerikanska justitiedepartementet.

Departementet håller nätverket ansvarigt för brott till ett värde av motsvarande 63 miljarder kronor och hävdar att det dessutom är kopplat till andra brott.

USA:s justitiedepartement, FBI och ett antal internationella organ har samverkat för att ta ned var som ”sannolikt var världens största botnät någonsin”, skriver BBC.

Ett botnät är enkelt uttryckt ett nätverk av datorer som infekterats med skadlig programvara och kontrolleras av en aktör.

Har gripits

Kinesiske medborgaren Yun He Wang, även medborgare i St Kitts och Nevis, har gripits och anklagas för att ha skapat och drivit nätverket.

Wang är anklagad för konspiration för att begå datorbedrägeri, grovt datorbedrägeri, konspiration för att begå bedrägeri via internet och konspiration för att begå penningtvätt och kan dömas till 65 års fängelse.

Enligt åtalet har Wang tillsammans med andra drivit botnätet, benämnt 911 S5, från 2014 till och med 2022, via 150 servrar runt om i världen.

ANNONS

Botnätet hackade in mer än 19 miljoner Internet Protocol (IP)-adresser i nästan 200 länder, enligt USA:s justitiedepartement.

ANNONS

Senaste nytt

Attacker och bedrägerier

Botnätet användes för att utföra cyberattacker, storskaliga bedrägerier, utnyttjande av barn, trakasserier, bombhot och exportkränkningar, hävdar man.

USA uppskattade att mer än en halv miljon bedrägliga anspråk på arbetslöshetsförsäkringar kommer från IP-adresser knutna till nätverket, vilket resulterade i en kostnad på mer än motsvarande 63 miljarder kronor.

Nätverket gjorde det också möjligt för cyberbrottslingar att köpa varor med stulna kreditkort eller tvätta pengar, enligt åtalet.

Tog en miljard själv

Wang själv ska ha kapat åt sig motsvarande en dryg miljard av pengarna och köpt egendom i USA, St Kitts och Nevis, Kina, Singapore, Thailand och Förenade arabemiraten.

Man har nu beslagtagit tillgångar motsvarande cirka 640 miljoner kronor, däribland en Ferrari, en Rolls Royce och ett antal klockor.

ANNONS

Läs mer:

Nu avslöjar AI bedragarna på nätet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS