I Saudiarabiens nya stad Neom, som ska drivas genom gröna energikällor, planeras en ny vätgaspark. Den planerade miljonstaden får därmed världens största anläggning i sitt slag. 650 ton vätgas ska produceras om dagen och all energi ska komma från vind- och solkraft. 

ANNONS

Staden Neom ska bli ett miljöinriktat teknologiskt center. Invånarna, vilka ska överstiga en miljon personer, ska få sin energi från förnybara källor som sol- och vindkraft.

En viktig pusselbit för staden är en jättelik planerad vätgasanläggning som ska bli störst i världen i sitt slag, skriver Ny Teknik. Energiproduktionen på fyra gigawatt ska helt komma från sol- och vindkraft och dagligen ska anläggningen producera 650 ton vätgas.

”Det finns 260 miljoner kommersiella fordon i världen. Om en procent konverteras till vätgas så får du ett enormt antal fordon som skulle kräva 50 anläggningar som den här. Vi har arbetat med det här i fyra år och vår strategi har varit att bli först med att bygga en anläggning i megaskala”, säger Seifi Ghasemi, vd för Air Products & Chemicals, som är delägare i projektet, enligt Ny Teknik.

Anläggningen väntas kosta fem miljarder dollar och ska vara i bruk år 2025.

ANNONS
ANNONS