Dagens PS

Trump ville förbjuda Tiktok – nu har han gått med själv

Trump Tiktok
Donald Trump har gått med på Tiktok. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Som president pressade Donald Trump på för att förbjuda den kinesiska sociala medier-appen Tiktok i USA. Nu har han skapat ett konto på appen i stället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2020 skrev USA:s president Donald Trump på ett så kallat presidentdekret som skulle förbjuda Tiktok i USA, med motiveringen att den var ett hot mot den nationella säkerheten. Farhågan var att amerikanernas personuppgifter skulle kunna hamna i det kinesiska kommunistpartiets händer. Dekretet blockerades dock av amerikanska domstolar och trädde aldrig i kraft.

Trump har redan 3,6 miljoner följare på Tiktok

Sedan dess har han bytt inställning till appen, och på lördagen startade han ett eget konto som i skrivande stund på måndagen nått upp till 3,6 miljoner följare. Plattformen beräknas ha 170 miljoner användare i USA.

Trump säger i en kommentar att han kommer att använda “alla tillgängliga verktyg för att tala direkt med det amerikanska folket”.

Gillar inte Meta heller

Det ska sägas att Trump redan innan detta backat från sina krav på att förbjuda Tiktok, med motiveringen att det skulle göra Metas Facebook starkare – ett företag han inte heller gillar.

Däremot har president Joe Bidens administration lagstiftat om att de kinesiska ägarna Bytedance måste sälja inom nio månader för att appen inte ska förbjudas i USA. Joe Biden har också ett konto på Tiktok, med 300 000 följare – tio gånger mindre än Trump fått ihop på ett par dagar.

Läs mer: Experten sågar myndigheternas Tiktok-förbud (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer: Vita huset pressar Tiktok – måste säljas snabbt (Dagens PS)

Läs mer: Tiktoks ägare överväger att stänga ner appen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS