Dagens PS

Toppchef på Amazon: Myt att robotar stjäl jobb

En robot packar i ett av Amazons logistikcenter. Enligt Amazon har introduktionen av ny teknik gett över 50 000 nya jobb i deras logistikcenter i Europa.
En robot packar i ett av Amazons logistikcenter. Enligt Amazon har introduktionen av ny teknik gett över 50 000 nya jobb i deras logistikcenter i Europa. (Foto: Amazon)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Enligt en toppchef på Amazon är det en myt att robotar och annan teknik stjäl jobb från människor, han menar att det i stället är tvärtom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefano La Rovere, chef för global robotik, mekatronik och hållbara förpackningar på Amazon, säger att ny teknik leder till att helt nya jobbkategorier skapas, det skriver CNBC.

50 000 nya jobb

Stefano La Rovere menar att avancerad robotik, artificiell intelligens och annan teknik, stärker människors roller på arbetsmarknaden, snarare än att ersätta deras jobb

Introduktionen av ny teknik har enligt e-handelsjätten Amazon gett en ökning på över 50 000 jobb i deras logistikcenter i Europa, som ansvarar för att få ordrar packade och redo för leverans till kunder.

Amazon säger att de, under de senaste fem åren, har installerat över 1 000 olika nya tekniker i sitt nätverk av logistikcenter i Europa, en investering för över 700 miljoner euro, drygt 8 081 miljoner kronor.

“Robotar och teknik hjälper våra anställda … genom att minska gångavståndet mellan uppdragen, genom att ta bort repetitiva rörelser eller genom att hjälpa dem att lyfta tunga vikter,” säger Stefano La Rovere till CNBC.

Han tillägger att de anställda i sin tur kan lära sig nya färdigheter samt få ny kompetens och nya förmågor som gör att de kan gå vidare mot sina karriärmål.

700 nya jobbkategorier

ANNONS

“Under de senaste åren har mer än 700 nya kategorier av jobb skapats genom användning av teknik”, säger Stefano La Rovere till CNBC.

Han berättar som ett exempel om sitt eget team inom Amazons robotik- och AI-division, som fokuserar på att få ut automatisering till Amazons stora nätverk av logistikcenter.

“Min egen roll och mitt eget team existerade inte förrän för sju år sedan och nu är vi här för att utveckla, kvalificera, sprida och stödja ny teknik globalt för att hjälpa våra anställda”, säger han till CNBC.

Amazon sparkar hundratals – trots starka rapporter

Nytt kvartal, nya massavsked. Nu ska e-handelsjätten trimma kostnaderna ytterligare med en ny våg uppsägningar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS