Dagens PS

Tencent har investerare kopplad till Kinas ledning

Skycus Capital, som har investerat stort i teknikbolag som Tencent
Skycus Capital, som har investerat stort i teknikbolag som Tencent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 maj 2021Publicerad: 19 maj 2021

Sonen till Kinas vice premiärminister är grundare av Skycus Capital, som har investerat stort i teknikbolag som Tencent och JD.com. 

ANNONS
ANNONS

Enligt kinesiska regler får inte barn till regeringstjänstemän leda bolag som finns inom näringsområden som regleras av en förälder.

Kinas president Xi Jinping har sin vice premiärminister, Liu He, som sin mest betrodda finansiella rådgivare.

Liu Tianran, som Kinas vice premiärministers son heter, blev ordförande i Tianyi Ziteng Asset Management, även kallat Skycus Capital i april 2017, ett halvår innan hans far blev den 25:e medlemmen i Politbyrån i Kinas kommunistiska parti.

Lämnade ordförandeposten

När fadern ett år senare blev vice premiärminister överförde Liu Tianran sina aktier i Skycus till en annan person i ledningen och avträdde som ordförande.

Financial Times skriver att flera personer med insyn i Skyrus har berättat för tidningen att Liu Tianran har fortsatt att arbeta med affärer åt företaget även efter att han avgått som ordförande, och att han spelade en central roll i de lukrativa affärerna med Tancent och JD.com.

Har investerat i uppstartsbolag

Skycus har sedan starten för fem år sedan vuxit snabbt och samlat mer än 1,6 miljarder dollar i tillgångar. Offentliga handlingar visar att kapitalförvaltaren har gjort dussintalet investeringar i nystartade företag inom internet, sjukvård och logistik.

ANNONS

Många av de mest lönsamma investeringarna ligger i företag som är förknippade med Tencent och JD.com. FT skriver att enligt företagsprospekt investerade Skycus 40 miljoner dollar i JD.coms nystartade sjukvårdsföretag, JD Healthcare, en investering som i dag är värd 230 miljoner dollar.

En investering på 5 miljoner dollar i Tencent Music gjordes i januari 2018 och den investeringen beräknas vara värd dubbelt så mycket i dag, skriver FT.

Dras till finansmarknaden

Tidningen skriver vidare att barn till Kinas politiska ledare generellt håller en låg profil, men att de fortsätter att dras till finansmarknaden.

Innan Liu Tianran gick in i finansmarknaden var han journalist och skrev för den kinesiska tidningen the Economic Observer. Han skrev bland annat om fotboll och ekonomi. Därefter jobbade han på marknadsavdelningen på en av Kinas största banker, CCB International.

Innan han startade Skycus 2016 var han även på en investeringsfond som backades upp av Shanghais folkregering.

Slog hårt mot Alibaba

När Liu Tianran lämmnade ordförandeposten i Skycus 2017 tog Tang Meng över, han hade jobbat för Pekings kommunala styre i 17 år.

ANNONS

När Liu He blev vice premiärrminister fick han bland annat ansvar för handelsförhandlingar med EU och USA och blev en av de huvudansvariga för tillsynen av Ant Group och Alibaba i de kinesiska myndigheternas kampanj mot fintechbolag.

Den kinesiska regeringens hårdare tag mot Ant Group slog allra hårdast mot Alibaba, men har även slagit mot andra internetplattformar som JD.com och Tencent.

Läs mer: Uppgifter: Kinesiska staten tar sikte på Tencent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS