Dagens PS

Techjättar rasar: Trump hotar internet

200 företag och organisationer
200 företag och organisationer
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 juli 2017Publicerad: 13 juli 2017

Google, Facebook, Netflix och svenska Spotify – totalt rör det sig om 200 företag och organisationer – har mobiliserat sig gemensamt för att slå vakt om ett fritt internet, som de anser nu är under attack av Donald Trumps administration och den ansvariga myndigheten FCC.

ANNONS
ANNONS

Det här rapporterar bland annat Dagens Nyheter och SVT Nyheter.

För några år sedan införde den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama den så kallade nätneutraliten, som FCC nu vill upphäva, vilket är bakgrunden till upproret bland internetjättarna.

Enligt rådande neutralit ska de amerikanska internetleverantörerna behandla all webbtrafik neutralt och lika och inte ta betalt för snabbare vägar eller blockera och påverka innehåll som abonnenten tar del av.

Ordföranden för FCC, Ajit Pai, som tillsatts av USA:s nuvarande president Donald Trump, uppges ha det stöd som krävs för att ändra lagen. Han hänvisar till en stagnerad marknad samt fria incitament för internetleverantörerna.

Förslaget har stöd av kongressen men nätjättarna hoppas ändå kunna påverka utvecklingen.

“Vi visste att det skulle behövas en kampanj av det här slaget. Vi tror att den kan göra skillnad även om oddsen verkar oöverstigliga”, säger Evan Greer från den digitala rättighetsorganisationen Fight for the future.

Det som oroar företagen och organisationerna är att internetleverantörerna prioriterar företag som har råd att betala; att dessa får de snabbaste vägarna på internet.

“Leverantörerna kommer att kunna sätta upp vägtullar på informationens motorväg”, säger Timothy Karr på organisationen Free Press, som är med och anordnar aktionen, till Dagens Nyheter.

ANNONS

“De kommer att kunna kräva betalt av de företag och användare som vill komma in i de filer där trafiken går fort, medan resten av oss sitter fast i trafikstockning.”

Karr befarar också att leverantörerna kan komma att straffa företag som de upplever som konkurrenshot, och att leverantörerna styr sina användare åt ett specifikt håll, där snabb surf medges åt favoriserat innehåll och där bilden hackar och är långsam för andra.

Den amerikanska kongressen har nu fått en uppsjö av arga mejl och samtal, framgår det. Aktionen har även engagerat politiker.

“Vi vet vad Pai vill åstadkomma men vårt primära fokus nu är att få folk att förstå värdet av nätneutralitet, nämligen att efter du betalat ditt internet så ska du kunna surfa var du vill, när du vill och hur du vill”, säger demokraten och senatorn Ron Wyden till Politico, enligt SVT Nyheter.

I Sverige har Telia fått kritik från myndigheter för att kunder erbjudits att surfa fritt på Instagram och Twitter, utan påverkan på datamängden. Det här kan stå i strid med EU:s regler om ett fritt internet.

EU har en kraftfull lagstiftning som skyddar nätneutraliteten, men uppmaningen från Free Press till svenskarna är ändå att följa det som sker i USA, eftersom det enligt farhågorna kan påverka all framtida kommunikation.

MISSA INTE: 97 techföretag i krig med Trump  >

LÄS ÄVEN: Svenska Spotify tar fighten mot Trump  >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS