En ny sydkoreansk ”anti-Google”-lag som nu antagits av nationalförsamlingen kan bli det första steget mot att spräcka de monopol som Apple och Google har i sina appbutiker.

ANNONS

Sydkorea blir det första landet i världen att genom lagstiftning attackera monopolen i de lukrativa appbutiker som Apple och Google som företagen har i sina Iphone- respektive Android-telefoner.

Den nya lagen ska ge möjlighet för mobiltelefonanvändare att betala mjukvaruutvecklare direkt för deras appar. Trots hårda försök till lobbying från techjättarna godkände Sydkoreas nationalförsamling lagförslaget som kallas ”anti-Google”-lagen under tisdagen, rapporterar Financial Times.

Förslaget blir till lag när det signerats av president Moon Jae-in.

Förbjuder tvingande regler

Lagen förbjuder Google, Apple och övriga app-butik-företag att tvinga användare att använda bolagens betalningssystem i app-butikerna. Lagen förbjuder också företagen att försena godkännanden av appar eller att ”olämpligen” ta bort appar från butikerna. Företagen får inte heller insistera på exklusivitet med apputvecklare.

Skulle app-butikerna inte följa den nya lagen kan de bötfällas med upp till 3 procent av intäkterna i Sydkorea. Lagstiftningen kommer sannolikt att granskas noggrant av andra tillsynsmyndigheter runt om i världen, eftersom oro växer över monopolen på appdistribution som Apple och Google åtnjuter.

Även amerikanska och europeiska myndigheter och politiker ser över möjligheter att luckra upp monopolen, skriver Financial Times.

”En viktig milstolpe i den 45-åriga historien om persondatorer”, säger Epic Games vd Tim Sweeney om lagen. Hans företag stämt både Apple och Google på grund av påstått konkurrensbegränsande beteende.

”Första stora sprickan”

”Den första riktiga, stora sprickan i monopol- appbutik -dammen”, säger David Heinemeier Hansson, teknikchef på Basecamp till Financial Times om lagförslaget.

ANNONS
ANNONS

”Korea kommer att visa att världen inte faller, och alla Apples argument kommer att motbevisas av verkligheten”, tillägger han.

Det sydkoreanska lagförslaget har tillkommit efter att Google förra året berättade att de tänkte göra sitt eget betalningssystem obligatoriskt för alla appar utom spel i sina butiker, något som fick apputvecklare att slå bakut och anklaga företaget för att missbruka sin marknadsdominans.

Läs mer: Rättegången som kan sänka Apple