Dagens PS

Tyngsta techtopparna – se hela listan här

På bild: Jane Walerud och Niklas Zennström. (Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 05 dec. 2016Publicerad: 05 dec. 2016

År 2016 går till historien som Techsveriges bästa någonsin. Aldrig tidigare har så mycket pengar pumpats in i den snabbväxande och glödheta industrin, skriver Di Digital som under hösten rangordnat Sveriges tyngsta affärsänglar.

ANNONS
ANNONS

Listan är ordnad som en kortlek och när ”essen” nu presenteras hittar vi flera välkända namn. Ett av dem är supersvensken och Niklas Zennström som själv blev miljardär när han sålde Skype till Microsoft för 8,5 miljarder dollar. Sedan åren som entreprenör har han blivit en stjärninvesterare som med riskkapitalbolaget Atomico investerat i välkända bolag som svenska Klarna och Truecaller. Dagens PS har tidigare skrivit om Zennströms makalösa investering som gav tre gånger pengarna.

En annan är Jane Walerud som sedan it-boomen investerat flitigt i startups, bland vilka Lensway och Klarna nämns som lyckade investeringar. Dessförinnan blev hon själv framgångsrik med bolaget Bluetail som såldes för 1,4 miljarder kronor. En affär som gjorde henne ekonomiskt oberoende, men som hon också “ångrar djupt”.

Och sedan Jane Walerud gick från entreprenörssidan till att bli investeringsproffs har mycket hänt, konstaterar hon.

”I början jobbade affärsänglar ensamma. Sedan har nätverk med affärsänglar blivit allt vanligare. Nu tycker jag att en del affärsänglar blivit så stora att man går tillbaka mer mot att köra ensam igen”, säger hon till Di Digital.

De två andra essen i sajtens kortlek Christoffer Häggblom med bolaget Rite Ventures samt Jonas Nordlander som är en av medgrundare bakom både Tradera och Blocket-kopian Avito.

Se hela listan i länken nedan.

URSPRUNGSKÄLLOR:

Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare  >

ANNONS

Affärsänglar skapar investeringsboom i techbranschen  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS