Sverige långt efter: "En överlevnadsfråga"

Uppdaterad: 06 maj 2019Publicerad: 06 maj 2019
sverige-innovation-global-innovation-index
Sverige brukar allt som oftast nämnas som ett föregångsland, och rankas högt upp på den årliga listan Global Innovation Index. Nu visar en separat studie att vi halkat efter i utvecklingen. (Foto: TT)

Sverige brukar allt som oftast nämnas som ett föregångsland, och rankas högt upp på den årliga listan Global Innovation Index. Nu visar en separat studie att vi halkat efter i utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar Ny Teknik. Enligt innovationskonsulten Magnus Penker, grundare och vd på Innovation 360 Group, ger Global Innovation Index uppmätta faktorer en felaktig bild, står det i artikeln:

”Så många av de här faktorerna är helt irrelevanta att titta på om man ska mäta innovationskraft”, säger han till Ny Teknik.

Penker har med sitt bolag utvecklat en egen databas med 5.000 etablerade medelstora företag i 105 länder, där varje företag utvärderas utifrån 92 indikatorer. I rankingen som baseras på databasen hamnar Sverige på 19:e plats – långt ifrån toppen där Kina, Italien och Spanien huserar.

Penker menar att det är för lugnt och stabilt i Sverige:

”De länder som hamnar långt ner, vad har de gemensamt? Jo, de har inte drabbats av krig, naturkatastrofer eller utbredda sjukdomar på länge, och har inte behövt anpassa sig. I länder som Kina, Italien och Spanien har det skett omdanande förändringar, så där har man behövt stå på tå. Det är en överlevnadsfråga,” förklarar han i artikeln.

Dock påpekar han avslutningsvis att Sverige är ett av de bästa länderna på att samarbeta, något som Kina inte är lika duktiga på.

ANNONS
ANNONS