Antalet nyproducerade ettor är fortfarande på nedgång i Stockholms län, det visar Svensk Nyproduktions kvartalsrapport.

ANNONS

Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion, tror att det finns flera orsaker till att antalet nya smålägenheter i några år har blivit färre. Exempelvis är marknaden något mättad på ettor på grund av att så många säljstartades under 2016 och 2017.

”På analysavdelningen har vi också spekulerat i att den minskade nivån av smålägenheter kan bero på att den primära målgruppen för dessa är de som blev värst drabbade av både covid-19-pandemin och perioden när bankerna drog åt på bolånandet. Att finansiera ett bostadsköp är nu svårare för ensamstående, yngre och människor med serviceyrken, till exempel restaurang och hotell, säger han i ett pressmeddelande.

Säljer i lägre takt än tidigare

Enligt Svensk Nyproduktions nyligen släppta kvartalsrapport är bara 13 procent av de nyproducerade bostäderna ettor. År 2019 var den siffran 22 procent och 2020 var den 17 procent.

”Ettor är den bostadsstorlek som minskat mest till andelen i Stockholms län om vi tittar bakåt. På flera håll hör vi att ettor säljer i en lägre takt än tidigare och att försäljningen av dessa också tar längre tid, säger Daniel Frimark i pressmeddelandet.

I samband med pandemin har människor vistats i hemmet mer än vanligt och då insett att de behöver mer yta. Om man ser till fördelningen av bostäders storlekar är det tvåor, följt av treor som står för den största andelen av försäljningen. Andelen nyproducerade säljstartade fyror var under inledningen av året ovanligt hög, men har minskat lite under årets gång. Detsamma gäller andelen säljstartade småhus i relation till säljstartade lägenheter.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Därför ratar unga att bo i storstan [Dagens PS]