Här skräder man inte orden om en av världens största entreprenörer genom tiderna.

ANNONS

Det är Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg och hans underordnande chefer som enligt en brittisk parlamentarisk kommitté bör klassificeras som digitala gangsters.

Mark Zuckerberg beskrivs som en "digital gangster" i den nu aktuella rapporten. (Foto: TT)
Mark Zuckerberg beskrivs som en ”digital gangster” i den nu aktuella rapporten. (Foto: TT)

Det här rapporterar The Guardian i en artikel som refereras av svenska sajten Breakit.

Bakgrunden till det mindre smickrande omdömet från den brittiska parlamentariska kommittén är Facebooks försumliga hantering av användarnas personliga uppgifter.

Facebook har enligt rapporten medvetet åsidosatt lagar som ska främja konkurrens och skydda privatlivet. Därför bör Facebook utan dröjsmål underkasta sig regleringar på området.

Zuckerberg beskylls både för domstolstrots och för att ha ljugit om att den sociala mediejätten inte sålt användardata vidare.

ANNONS
ANNONS

Där till anklagas Facebook för att ha brustit i att stoppa rysk infiltration i andra länders val.

”Demokratin är i fara genom lömska och oupphörliga försök att utsätta individer för desinformation och personaliserad ’mörk annonsering’ från oidentifierbara källor, via de stora sociala medieplattformar vi använder varje dag”, varnar kommitténs ordförande Damian Collins, enligt artikeln där det även framgår att Storbritanniens kulturminister denna vecka träffar Mark Zuckerberg och att den nu aktuella rapporten ökar trycket på att anklagelserna mot Facebook-bossen då tas upp, ”ansikte mot ansikte”.