Dagens PS

Strid om personkontroller i Södertälje

Södertälje
Södertälje vill göra bakgrundskontroller på alla anställda. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 juli 2023Publicerad: 19 juli 2023

Södertälje genomför omfattande kontroller av alla anställda. ”Personlig integritet får komma i andra hand”, är beskedet. Nu protesterar facket högljutt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Södertälje kommun vill göra omfattande bakgrundskontroller av samtliga anställda.

Ambitionen är att stoppa kriminella från att infiltrera kommunen och kontrollerna ska omfatta både nyanställningar och de som redan arbetar i kommunens verksamheter, skriver TT.

”Strider mot lagen”

Kommunal anser att kommunens bakgrundskontroller strider mot lagen.

”Det är förfärligt att kommunen skapar ett angiverisamhälle och upphandlar företag som ska hantera personuppgifter. Fokus borde i stället ligga på att investera i mer personal inom välfärden”, säger Zandra Michal, ordförande för Kommunal i Stockholms län.

”Vi är säkra på att det arbetsgivaren gör bryter mot GDPR. Annars skulle vi inte driva frågan vidare till central tvist”.

ANNONS

Senaste nytt

Oense om metoden

Zandra Michal säger att hon och Kommunal förstår kommunens ambition men inte metoden.

ANNONS

”Jag har förståelse för att man måste hitta sätt att motverka korruption och kriminalitet i de kommunala verksamheterna, men det här är inte rätt sätt att lösa problemet”, säger hon.

Istället för att bakgrundskontrollera 7 000 anställda borde kommunen säkerställa vilka som kan fatta beslut, se till att de inte kan göra det ensamma och den vägen minska riskerna.

Vill göra samma sak

Enligt Johan Lefverström, HR-direktör i kommunen, har Södertälje under det år bakgrundskontrollerna varit i gång blivit kontaktade av en rad kommuner och regioner som vill göra liknande kontroller eller redan gör någon form av det.

”Alla är jätteintresserade av hur det här kommer att gå. Det som sticker ut i vårt upplägg är att vi gör bakgrundskontrollen oavsett verksamhetsområde och befattning — och att vi utöver kontrollen av slutkandidater innan vi erbjuder anställning också gör regelbundna kontroller under pågående anställning. Såvitt jag vet är det ingen annan som gör på samma sätt”, säger Lefverström.

”Inte helt säkra”

Samtidigt erkänner Lefverström att man inte är säker på att kontrollerna är i enlighet med GDPR-reglerna.

”Helt säkra kan vi inte vara, det vore fel om jag sa något annat. Men för oss kommer det alltid i första hand att våra verksamheter ska vara trygga och säkra för södertäljeborna”, säger Lefverström.

ANNONS

”Om det är någon enskild medarbetare som upplever någon form av intrång i den personliga integriteten så får det komma i andra hand”, tillägger han. Justitieombudsmannen (JO) öppnade under 2022 på eget initiativ ett ärende mot Södertälje kommun men har ännu inte meddelat något beslut.

Läs även: Polis: Digitala id-kort mardröm för bedragare (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS