Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att techjättar som Facebook och Google borde vara ansvariga som utgivare för att ta bort innehåll som pornografi och uppmaningar till terrorism. 

ANNONS

Big tech måste ”inse att de inte bara kan se sig själva som neutrala delar av infrastrukturen, de är utgivare och ansvarar för vad som finns på deras system”, sa Boris Johnson till en parlamentarisk kommitté rapporterar Bloomberg.

”Vi vill ha starkast möjliga sanktioner mot människor som driver onlineföretag som tillåter en ström av hatfulla saker på deras nätverk”, säger han.

Storbritannien håller på med ett stort lagförslag för internetsäkerhet som förväntas läggas fram för parlamentet för godkännande nästa månad.

Lagförslaget kommer att försöka införa ansvar för företag som Facebook och Google för olagligt eller potentiellt skadligt innehåll, som till exempel material som främjar terrorism eller sprider desinformation om Covid-19. Företag kan bötfällas så mycket som 10 procent av de årliga globala intäkterna om de bryter mot reglerna. Ansvariga chefer ska också kunna dömas till fängelsestraff, enligt Storbritanniens digitalminister Nadine Dorries.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Jätteläcka av dokument avslöjar Facebook och Zuckerberg [Dagens PS]