Dagens PS

Stora skillnader i elpriset väntas bestå

kraftverk
I södra Sverige har man fått starta upp kraftverk som tidigare stått stilla, på grund av elbristen. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 27 juli 2020Publicerad: 27 juli 2020

Under juni var elen mer än dubbelt så dyr i södra Sverige som i norra. Som en följd av en regnfylld månad har Norrland, vars energiproduktion till stor del kommer från vattenkraft, kunnat pressa ner priserna. Utvecklingen väntas bestå, säger Swecos energimarknadschef. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I juni kostade en kilowattimme el 10,3 öre i norra Sverige, medan priset i södra Sverige var 25,4, skriver SvD (obs. sida kräver inloggning). Nederbörden har under månaden varit rekordstor, vilket gör att vattenmagasinen i norr tidvis har varit överfulla.

I söder däremot har man fått förlita sig på dyrare energikällor, som kraftvärme. Det slutgiltiga priset hos konsumenten skiljer sig dock inte lika mycket som kilowattimme-priset, då elbolagen lägger till energiskatter, elnätsavgifter och andra avgifter på elräkningen.

Möjligheten att överföra el mellan landets norra och södra delar är begränsad, förklarar Christian Holtz, tillförordnad energimarknadschef på Sweco.

“Svenska kraftnät har tvingats begränsa överföringskapaciteten mellan norr och söder, där man i stället får lösa elbristen genom att dels starta upp kraftverk som annars har stått stilla”, säger han till SvD.

Väntas vara ett nytt normaltillstånd

Holtz menar att prisskillnaderna mellan landets olika delar sannolikt kommer att bestå den närmsta framtiden.

“Vi kommer att få vänja oss vid betydligt större prisskillnader än vad vi har haft tidigare, även om skillnaderna 2020 nog är unikt höga”, säger han.

Han tillägger att Svenska Kraftnät har iscensatt en satsning på att öka överföringskapaciteten mellan norr och söder. Förändringarna bör att märkas på allvar om runt 20 år, säger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]