Produktionstiden har i genomsnitt kortats och hyrorna har blivit lägre för initiativet Stockholmshusen som togs 2014.

ANNONS

Nu är 3 300 hyresrätter i Stockholmshus i produktion eller planeringsfas i 25 olika projekt. Produktionstiden har kortats till strax under fem år och hyrorna hamnar 20 procent under genomsnittet för annan nyproduktion i staden.

”Stockholmshusen är ett sätt att möta bostadsbristen, bygga billigare, och ändå bevara stadens byggnadstradition. Vi planerar för att bygga fler Stockholmshus och se hur vi kan effektivisera processerna ytterligare, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd, samt ordförande för Familjebostäder och Svenska Bostäder i ett pressmeddelande.

Miljöcertifiering silver

Stockholmshusen som byggs ska uppnå miljöcertifieringen silver, det finns gröna tak som renar dagvatten och på flera tak finns solceller. I flera projekt planeras cyckel- och bilpooler.

”Målet är att bygga med hög arkitektonisk kvalitet lite snabbare och till lägre kostnader. Det här är hus med hög kvalitet, såväl boendemässigt som i gestaltningen. Husen fungerar väl i sin omgivning med fin grönska. Vi bygger in moderna lösningar för att enkelt kunna leva utan bil. Lägenheterna är ljusa och alla har balkong eller terrass, säger Stockholmshems ordförande Björn Ljung i pressmeddelandet.

Flera lägenheter redan klara

Sammanlagt är 436 lägenheter klara och inflyttade, det är fyra punkthus som tillhör Svenska Bostäder i Ledinge i Tensta, Stockholmshems lamellhus på Hagsätravägen i Bandhagen, och Familjebostäders hus på Nordmarksvägen i Farsta och på Bjursätragatan i Rågsved.

Inflyttning i ett nytt Stockholmshus på Folkparksvägen i Solberga är närmast på gång och de kommande åren tillkommer cirka 3 000 hyresrätter i Stockholmshus.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser att vi kan spara mycket tid genom att öka samarbetet mellan bostadsbolagen, stadens tekniska förvaltningar och entreprenörer. Vi har kunnat effektivisera och få ner hyrorna något trots att priserna för att bygga i Stockholm fortsatt att öka, säger Bengt Rehn, projektkoordinatör för Stockholmshusen i pressmeddelandet.

Läs mer: Bostadsbyggandet i Sverige har accelererat [Dagens PS]