Dagens PS

Stockholms stad markanvisar område i Norra Djurgårdsstaden

Valparaiso i Norra Djurgårdsstaden
Området Valparaiso i Norra Djurgårdsstaden. (Foto: Stockholms stad)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 04 nov. 2021

Nu markanvisas Valparaiso, ett större område inom stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Området Valparaiso ligger centralt i Norra Djurgårdsstaden och bedöms innehålla cirka 150 000 kvadratmeter ljus bruttoarea, varav 130 000 kvadratmeter kommersiell bebyggelse, som motsvarar 5 000 arbetsplatser och minst 200 bostäder.

Nu markanvisas området Valparaiso genom jämförelseförfarande. Processen syftar till att upprätta ett markanvisningsavtal med en ankarbyggaktör som garanteras en markanvisning om cirka 50 000 kvadratmeter ljus bruttoarea, och som tillsammans med staden ska utveckla området fram till samråd, då resten av byggrätterna ska markanvisas.

Området ska bli hållbart

Staden har som målsättning att skapa ett tätt och levande område som binder samman området med övriga stadsrum genom att de barriärer som i dag finns på platsen byggs bort. Valparaiso ska bli en del av det framväxande området Värtahamnen och här ska finnas kommersiella lokaler, kontor, hotell, handel, kultur och bostäder.

Valparaiso ska bli ett hållbart område och tillsammans med byggaktören vill staden utforska hur framtidens hållbara stadsmiljö kan byggas. Markanvisningen sker via direktanvisning med jämförelseförfarande och urvalet sker genom referensprojekt och en vision framtagen för området. Anbudsförfarandet startar den 3 november och pågår till den 11 januari.

Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser i Norra Djurgårdsstaden, som är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden, området sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i söder.

Läs mer: Samarbete minskar miljöpåverkan i Stockholms stad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS