Dagens PS

Skruven som talar om när den sitter löst

Strainlabs smarta skruv
Strainlabs har installerat en liten led-sensor i ett borrat hål i skruvskallen som gör att skruven kan känna av när den behöver dras åt eller bytas. (Foto: Strainlabs)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2021Publicerad: 09 nov. 2021

Skåneföretaget Strainlabs har efter många års utveckling fått klartecken för sin uppfinning, en uppkopplad skruv som talar om när den sitter löst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Strainlabs har installerat en liten led-sensor i ett borrat hål i skruvskallen, sensorn mäter kontinuerligt hålets dimensioner. Blir hålet djupare tyder det på att skruven har töjts av förspänningen och om djupet minskar håller förspänningen på att släppa. Skruven kan via en kommunikationsenhet själv meddela när den behöver dras åt eller bytas.

Inom industrin, som är Strainlabs målgrupp, kan en skruv som inte är åtdragen ge stora konsekvenser. I de flesta industriella installationer finns tusentals skruvar som med jämna mellanrum behöver kontrolleras och provdras, något som kräver många arbetstimmar och ibland driftsstopp.

Skruven är CE-märkt

Strainlabs har sedan 2014 utvecklat och miniatyriserat tekniken och efter granskning av det oberoende certifieringsorganet Intertek har nu den uppkopplade skruven CE-märkts. Strainlabs, som ingår i ABB:s inkubator Synerleap, har inlett samarbete med flera nischade leverantörer.

“Vi har börjat ta hem våra första små ordrar, även om det i dagsläget handlar om att testa och hitta referenskunder snarare än om kommersiella leveranser. Men nu står vi redo att börja producera, och vi siktar på att gå till marknaden 2022, säger Strainlabs vd Csaba Madru till Ny Teknik.

Kan hitta samband och tendenser

Han säger vidare att bolaget har fått väldigt fin feedback från aktörer inom exempelvis maskinbyggnation och processindustrin, men att de tror att deras lösning passar överallt där det finns ett behov av inspektion av skruvförband. Han framhåller även att lösningen ger fler fördelar än att spara in på manuella inspektioner.

“Säg att du gör fyra manuella inspektioner om året. Då får du fyra datapunkter per år. Vår skruv gör en mätning var tionde minut, vilket ger tusentals datapunkter på ett par veckor. Du får väldigt mycket mer kvantifierbara data”, säger Csaba Madru till Ny Teknik.

ANNONS

Informationen från skruven kan användas till att upptäcka tendenser, problem som uppstår i samband med vissa händelser, vid vissa tidpunkter eller under vissa förhållanden. På så sätt kan underhållsrutiner effektiviseras.

Csaba Madru säger att de även vänder sig till OEM:er som skulle kunna installera de smarta skruvarna i sina maskiner och sälja övervakningen som en tjänst, samt att de förberett för att koppla AI till systemet.

Läs mer: Svensk industri starkast i eurozonen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS