För fjärde gången i år har Electricité de France sänkt sina utsikter för kraftproduktion, vilket ger Europas energisystem ytterligare en smäll inför vintern.

ANNONS

Kärnkraftsjätten Electricité de France, EDF, minskar sin prognos för kraftproduktion för 2022 och hänvisar till reparationer och kontroller av reaktorer samt till strejker som i september minskade produktionen, det rapporterar Bloomberg.

Den minskade prognosen skapar ytterligare påfrestningar på energiförsörjningen både i Frankrike och i dess grannländer, som måste använda fossileldade kraftverk för att producera tillräckligt med energi.

Avbrott i fyra reaktorer förlängs

Nu förväntar sig EDF att dess kärnkraftverk i år ska producera så lite som 275 terawattimmar, den tidigare uppskattningen låg på 280 terawattimmar, det meddelade bolaget på torsdagen.

Avbrott vid fyra reaktorer som skulle ha varit igång igen under kommande veckor har på grund av reparationer och inspektioner relaterade till ”spänningskorrosion” utökats och nu beräknas reaktorerna vara igång igen först i januari och februari.

Oförändrad prognos för nästa år

Frankrike exporterar vanligtvis elkraft till sina grannar, men störningar i reaktorer har i år gjort landet till en nettoimportör och det har bidragit till högre energipriser i hela Europa. En våg av strejker har dessutom försenat reaktorunderhåll.

EDF behöver reparera sprickor på rören vid Cattenom 1 innan reaktorn kan starta och vid anläggningen i Chooz har en annan spricka hittats som också måste åtgärdas. EDF:s prognos för kraftproduktionen under år 2023 är oförändrad.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Frankrikes stolta kärnkraft har stora problem inför vintern [Dagens PS]