Kiilto och Betolar samarbetar för att ta fram nästa generations miljövänliga byggmaterial som ska ersätta cement.

ANNONS

Det Finlandsbaserade kemikaliebolaget Kiilto presenterar ett samarbete med materialteknikbolaget Betolar som ska ge minskade koldioxidutsläpp i byggsektorn, som står för cirka 20 procent av de globala utsläppen.

Kiilto och Betolar samarbetar för att hitta en lösning som kan ersätta cement med ett mer hållbart alternativ. Geoprime har utvecklats av Betolar och lösningen använder industriella biprodukter för att skapa ett alternativ till cement.

Nytt för golvbeläggningar

Kiilto har som mål att det nya materialet ska ersätta cement som bindemedel i golvavjämning, samt att även fortsätta produktutvecklingen med andra produkter som innehåller cement. Betolars lösningar har redan implementerats i cementindustrin men för golvbeläggningar är applikationen ny och kräver grundlig forskning.

Både Kiilto och Betolar har expertis inom produktutveckling som är baserad på vetenskaplig forskning. Kiilto Ventures går nu in med en ny investering och Betolar går med i gruppen innovativa företag i Kiilto Ventures portfölj, vars mål är att utforska innovationer och partnerskap som stärker Kiiltos strategiska mål.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Specialister: Det går att minska cementbehovet och minska klimatpåverkan [Dagens PS]