Ryssland oroar sig för beroendet av kinesisk teknik

Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023
Kinas ledare Xi Jinping till vänster och Rysslands president Vladimir Putin till höger. Ryska regeringstjänstemän oroar sig för att kinesiska teknikbolag kan utgöra ett hot mot informarionssäkerheten
Kinas ledare Xi Jinping till vänster och Rysslands president Vladimir Putin till höger. Ryska regeringstjänstemän oroar sig för att kinesiska teknikbolag kan utgöra ett hot mot informationssäkerheten. (Foto: TT)

Redan förra sommaren uttryckte höga ryska regeringstjänstemän oro för risken att bli allt för beroende av kinesisk teknik när sanktioner hindrar tillgången till alternativ.

ANNONS
ANNONS

Vissa höga ryska statstjänstemän oroar sig för att kinesiska bolag, som Huawei och China Mobile, kan kan börja dominera den ryska marknaden och utgöra ett hot för landets informationssäkerhet, det rapporterar Bloomberg.

Informationen kommer från ett dokument med en bedömning från Rysslands ministerium för digital utveckling, kommunikation och massmedia.

Europeiska ämbetsmän som känner till dokumentet med bedömningen säger att det tyder på att Ryssland har backat in sig i ett hörn i sin kamp att producera avancerad teknik.

Sanktionerna not Ryssland

Rapporten utarbetades redan sommaren 2022, och den lyfter fram teknik som nätverksenheter, chipp och elektronik som särskilt sårbara områden efter att sanktionerna skurit av Ryssland från många utländska marknader.

Sedan sanktionerna trädde i kraft har Ryssland, via tredje länder, lyckats importera vissa sanktionerade europeiska och amerikanska komponenter.

Men EU och USA skärper sina ansträngningar för att upprätthålla handelsrestriktionerna och gör det svårare för Ryssland att köpa avancerad teknik.

ANNONS
ANNONS

Den ryska oron delas av många

Enligt de europeiska ämbetsmännen delas den ryska bedömningen av flera personer inom Rysslands högsta militära organ, Försvarsmaktens generalstab, samt av några i säkerhetsrådet som leds av president Vladimir Putin och där landets försvars- och utrikesministrar ingår.

Rysslands oro att bli för beroende av kinesiska teknikbolag återspeglar den oro som både Europa och USA har tagit upp om säkerhetsrisken med att använda kinesisk teknik i känsliga delar i länders informationsnätverk.

Har varit bra för Kina

Den ryska analysen understryker även att en av många strategiska kostnader för Ryssland sedan de ekonomiska banden till EU och USA bröts har gett Kina en hävstångseffekt.

Ämbetsmän som känner till den ryska bedömningen bekräftar att det finns nyare rapporter om att Ryssland har försökt köpa mer teknik från Kina, som basstationer, routrar, chipp, radioelektronik och mikroelektronik.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Huawei växer tack vare amerikanska sanktioner

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.