Rolls-Royce har i ett projekt samlat ihop nästan 5,3 miljarder kronor för att utveckla små flyttbara kärnreaktorer i Storbritannien.

ANNONS

Den brittiska regeringen har bidragit med nästan hälften av de 455 miljoner pund, motsvarande knappt 5,3 miljarder kronor, som Rolls-Royce Holdings Plc-projektet har samlat ihop till utvecklingen av flyttbara kärnreaktorer.

Den privata sektorn finansierar projektet med 245 miljoner pund (knappt 2,85 miljarder kronor) och den brittiska regeringen har åtagit sig att stå för 210 miljoner pund (2,44 miljarder kronor) för utvecklingen av de små flyttbara reaktorerna. Finansieringen kommer att ta projektet vidare till fas två, som fokuserar på att få reaktordesignen godkänd och på att identifiera platser för tillverkning och montering.

Behöver drygt 23 miljarder kronor

De närmaste tre åren ska Rolls-Royce, Resources U.K. Ltd. och Exelon Generation Ltd. investera 195 miljoner pund (drygt 2,25 miljarder kronor) och Rolls-Royce har redan avsatt 50 miljoner pund (580 miljoner kronor) till projektets andra fas. Enligt Rolls-Royce behöver de 2 miljarder pund (drygt 23 miljarder kronor) för att förverkliga sina planer.

”Diskussioner kommer också att fortsätta med den brittiska regeringen om att identifiera de leveransmodeller som kommer att möjliggöra långsiktiga investeringar i denna viktiga, netto-noll-möjliggörande teknologi,” säger Rolls-Royce skriver Bloomberg.

Avsätter drygt 19,7 miljarder kronor

För att lägga fram ett slutgiltigt investeringsbeslut om minst ett storskaligt kärnkraftsprojekt kommer Storbritanniens finansministerium avsätta 1,7 miljarder pund (drygt 19,7 miljarder kronor) då landet ser kärnkraft som det bästa sättet att backa upp ojämn förnybar elproduktion och få bort fossila bränslen från sina kraftverk till år 2035.

Det är sannolikt både billigare och snabbare att bygga små och avancerade flyttbara reaktorer än att bygga stora, konventionella kraftverk och företag som leds av Rolls-Royce Holdings jobbar på 16 små reaktorer till år 2050.

Kan ta ren el till människors hem

”Små flyttbara reaktorer erbjuder spännande möjligheter att sänka kostnaderna och bygga snabbare, vilket säkerställer att vi kan ta med ren elektricitet till människors hem och minska vår redan minskande användning av flyktiga fossila bränslen ytterligare”, sade den brittiska näringslivsministern Kwasi Kwarteng i ett uttalande. Det skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Han sade vidare att Storbritannien, genom att utveckla dessa reaktorer, kan positioneras sig som en global ledare inom innovativ kärnteknik och att de eventuellt också kan exportera reaktorerna.

Läs mer: Kina planerar världens första ”rena” kärnreaktor [Dagens PS]