Rolls-Royce första helt elektriska flygplan har slutfört sin jungfruflygning och svävade över himlen i Storbritannien i cirka 15 minuter i veckan, skriver CNBC. 

ANNONS

I ett uttalande meddelade företaget att flygningen på onsdagen var ”början på en intensiv flygtestningsfas” med bland annat insamling av prestandadata om dess elektriska kraft- och framdrivningssystem.

Planet kallas för ”Spirit of Innovation” och har en elektrisk drivlina på 400 kilowatt som enligt Rolls-Royce är ”det mest kraftfulla batteripaketet som någonsin monterats på ett flygplan”. Det ska enligt företaget göra att planet på sikt kan köras över 300 miles i timmen, motsvarande över 482 kilometer i timmen.

Planet är ett resultat av ett program kallat ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) där Rolls-Royce har Mercedes-Benz ägda YASA och Electroflight som partners. 50 procent av finansieringen kommer från den brittiska staten.

Debuten för Rolls-Royce elektriska flygplan var en ”ett stort steg framåt i den globala övergången till renare flygformer”, säger Storbritanniens minister för företag, energi och industriell strategi, Kwasi Kwarteng.

 

Läs även: Flygbolaget visar intresse för svenskt elflygplan [Dagens PS]