Dagens PS

Obemannad flygtaxi kan bli verklighet 2025

flygtaxi
Redan 2025 kan en obemannad flygtaxi bli verklighet i (Foto: Job Aviation).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Telekomjätten SK Telecom planerar att lansera en obemannad flygtaxi redan 2025 – och räknar med enorm intäkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året inledde det sydkoreanska telekomföretaget SK Telecom och amerikanska Joby Aviation ett samarbete för att utveckla en flygande taxiservice för den sydkoreanska marknaden.

Joby Aviation utvecklar och tillverkar små, högautomatiserade elektriska flygplan.

I söndags sa SK Telecoms utvecklingschef Ha Min-yong till CNBC att företagets flygtaxi kommer att vara tillgänglig för kommersiell trafik “någon gång i mitten av 2025”.

De små elektriska flygplanen anses av förespråkare vara ett sätt att transportera människor i tätbefolkade städer och undvika trafikkaos.

Också den sydkoreanska regeringen vill införa den här typen av service, vilket SK Telecom och Joby Aviation planerar att dra nytta av.

Siktet inställt på nya områden

SK Telecom vill inte längre enbart vara en traditionell mobiloperatör och har siktet inställt på nya områden som artificiell intelligens och flygtaxi.

Flygplanen kommer att kräva anslutning till nästa generations 5G-nätverk för att fungera och flyga, och på sikt flyga även autonomt.

ANNONS

Det är här Telecoms expertis kommer in.

Om företaget kan bevisa att servicekvalitén och säkerheten är tillräckligt hög, kommer den sydkoreanska regeringen tillåta SK Telecom att utöka tjänsten.

Det innebär flygande tjänster inom turism, logistik och tjänster relaterade till medicin och sjukvård, sa Ha till CNBC under Mobile World Congress i Barcelona.

ANNONS

Senaste nytt

Flygtaxi kan generera enorma intäkter

Även om den här typen av transport befinner sig i ett tidigt skede av utvecklingen, förutspår konsultföretaget Roland Berger att det kommer att finnas nästan 160 000 autonoma elektriska flygpplan i världen år 2050.

Dessa kommer att generera en årlig intäkt på nästan 90 miljarder dollar, säger företaget.

SK Telecom vill ha en del av kakan och Ha sa att om allt går bra kan deras flygtaxi bidra till en stor del av företagets intäkter, “men inte med detsamma, utan när flygtaxi har accepterats av samhället.”

Vill du läsa mer om elektrifiering? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Tesla ska göra elmotorer och till flygplan och båtar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS