Dagens PS

Ny fabrik för infångning av koldioxid byggs på Island

Climeworks ska bygga en anläggning för infångning av koldioxid på Island, bolagets medgrundare och ena vd Jan Wurzbacher berättar att de gått från att fånga ett milligram koldioxid till att fånga in 1 000 ton
Climeworks ska bygga en anläggning för infångning av koldioxid på Island, bolagets medgrundare och ena vd Jan Wurzbacher berättar att de gått från att fånga ett milligram koldioxid till att fånga in ett gigaton. (Foto: Climeworks)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 juni 2022Publicerad: 29 juni 2022

På Island ska Climeworks, ett startupbolag inom koldioxidinfångning, bygga en andra kommersiell anläggning som suger koldioxid ur luften.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen meddelade startupbolaget Climeworks att de ska bygga sin andra kommersiella fabrik för koldioxidinfångning på Island, när anläggningen inom 18 till 24 månader är i full drift kommer den, enligt bolaget, fånga och lagra 36 000 ton koldioxid om året, det rapporterar CNBC.

Under 2021 släpptes, enligt den Parisbaserade mellanstatliga energiorganisationen International Energy Agency, 36,3 miljarder ton koldioxid ut i luften. Den nya anläggningen på Island kommer alltså bara fånga in en bråkdel av de totala globala koldioxidutsläppen.

Första stegen mot målet

Tillsammans med en mindre anläggning på Island som har kapacitet att fånga in 4 000 ton koldioxid per år, är dock den nya anläggningen Climeworks första steg mot sitt mål att till 2030 fånga in flera miljoner ton koldioxid varje år och en miljard ton om året till år 2050.

Climeworks team har jobbat med koldioxidinfångning i 13 år och under den tiden har tekniken förbättrats avsevärt.

“Vi började med milligram koldioxid som fångats upp från luften. Sedan gick vi från milligram till gram, från gram till kilogram till ton till 1 000 ton. Så vi har redan gjort ett par av dessa steg”, säger Climeworks medgrundare och ena vd Jan Wurzbacher till CNBC.

Intresset för infångning av koldioxid ökar

Han och Christoph Gebald lanserade Climeworks år 2009 som en spinoff av Schweiz största tekniska universitet, ETH Zürich. Iden att suga koldioxid ur luften har på senare tid fått mer uppmärksamhet och finansiering.

ANNONS

I april meddelade Stripe, Alphabet, Meta, Shopify och McKinsey att de gått samman för att åta sig att köpa koldioxidinfångning för nästan 1 miljard dollar, drygt 10 miljarder kronor. Dessutom har Lowercarbon Capital, Chris Saccas klimatinvesteringsbolag, startat en fond på 350 miljoner dollar, nästan 3 523 miljoner kronor, för att investera i nystartade företag som sysslar med koldioxidinfångning.

Annan situation när de började

Jan Wurzbacher säger till CNBC att år 2009 var situationen definitivt väldigt annorlunda.

“Det pågick en klimatdebatt, men det var mer en debatt om hur vi kan undvika utsläpp. Och när vi kom på metoden att fånga upp koldioxid från atmosfären var det många som sa: ‘Hej, vänta lite, låt oss inte slösa bort vår tid med det'”, säger han till CNBC.

I april inkluderade FN:s ledande klimatvetenskapliga organ, IPCC, koldioxidavskiljning i sin uppdatering av hur den globala uppvärmningen ska hanteras.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De ska dammsuga havet på koldioxid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS