Låna för att finansiera energiomställningen är ett av Klimatpolitiska rådets centrala förslag. Men Moderaterna säger nej till att utöka statsskulden och även andra partier är skeptiska.

ANNONS

Det rapporterar SvD.

Under torsdagen presenterade det oberoende expertorganet Klimatpolitiska rådet en rapport för att justera finanspolitiken för att inkludera gröna satsningar.

Men att statsskulden ska öka ytterligare ser inte Moderaterna som en långsiktig lösning. Även klimatminister Per Bolund (MP) och Centerpartiet är tveksamma till förslaget.

”Vi är fortfarande inne i en djup kris, och för att lösa den lånar staten redan en hel del. Jag tror inte att det är en långsiktigt hållbar lösning på klimatfrågan att skuldsätta kommande generationer”, säger Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz.

Tvekande

En liknande inställning till förslaget uttrycks av Per Bolund, som dock inte uttryckligen avfärdar förslaget.

”Nu är vi ju i ett läge där staten går med underskott och vi måste göra stora insatser för att hjälpa svenska företag. Det är en möjlighet där vi ska försöka använda pengarna klokt för att också lösa nästa kris”, säger han.

Möjligt för stora investeringar

Samtidigt menar Centerpartiet på att låna till gröna investeringar kan vara ett alternativ men att det måste ske inom ramen för en bredare politisk överenskommelse.

ANNONS
ANNONS

”Om det ska vara aktuellt bör det handla om stora investeringar som nya stambanor. Vi ska inte låna för sådant som är generell drift”, säger Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Läs mer: Ikeas solceller kan komma från arbetsläger [Dagens PS] >>