Dagens PS

Komponentbrist plågar pc-branschen: "Upp och ner"

Komponentbrist pc-branschen
Den globala halvledarkrisen har lett till en komponentbrist i pc-branschen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 sep. 2021Publicerad: 07 sep. 2021

Global komponentbrist gör att pc-branschen har svårt att tillfredsställa efterfrågan. Obalansen finns även i Sverige – men de svenska datorföretagen klarar dock leveranserna hittills.

ANNONS
ANNONS

Orderstocken fortsätter att växa hos leverantörer av pc-datorer. Det är – precis som för många andra branscher – den globala halvledarkrisen som spökar och skapar en komponentbrist i pc-branschen.

Efterfrågan är stark och försäljningen går spikrakt uppåt, samtidigt som produktionen blir lidande av bristen på komponenter. Det gör att de stora pc-tillverkarna har svårt att klara av att få ut datorer i den takt som hade krävts för att tillgodose efterfrågan, enligt ComputerSweden.

“Vi säljer allt vi bygger. Efterfrågan fortsätter att vara stark och orderstocken fortsätter att öka”, sade pc-tillverkaren HP:s vd Enrique Lores nyligen i en intervju med Wall Street Journal.

Obalans även i Sverige

Mats Jentzen, chef över klientförsäljningen på Dell, säger till ComputerSweden att läget är detsamma i Sverige, det finns en obalans mellan tillgång och efterfrågan i och med komponentbristen – hittills har det dock gått att lösa.

“Det varierar väldigt mycket mellan olika produktområden och över tid, vad det är som det råder brist på, det är nästan som aktiemarknaden som går upp och ner”, säger han.

Det har skiftat över tid vilka produkter som det varit brist på, även om vissa produkter som varit särskilt utsatta som till exempel externa skärmar som ökat stort i och med distansarbetet. Lösningen har legat i att vara flexibel och kunna erbjuda kunderna andra alternativ även om just den maskin som de efterfrågar inte finns i lager för tillfället.

“Det här är ju något som inte bara drabbar it-branschen, utan allt som har en halvledare i sig, från bilar till kylskåp. Men det är klart att vissa är frustrerade och vill att det bara ska lösas”, säger Mats Jentzen till ComputerSweden.

ANNONS

“Måste lägga beställningar ett halvår före”

Mats Löwnander, chef för hårdvara och tjänster på Atea, menar dock att man lärt sig hantera situationen nu när leveransbristen plågat branschen i ett års tid.

“Vi vet nu att vi måste lägga beställningar ett halvår före. Här har vi en fördel i vår storlek. Det kan fortfarande vara brist på enskilda produkter, men jag tycker ändå att det ser väldigt bra ut inför hösten”, säger han till ComputerSweden.

Läs även: Halvledarbrist väntas bli utdragen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS