Dagens PS

Klartecken för Pembrokes stora projekt i centrala Stockholm

Nu kan arbetet med bygget av en ny byggnad på fastigheten Hästen 21, som är belägen i centrala Stockholm, vid korsningen Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan
Nu kan arbetet med bygget av en ny byggnad på fastigheten Hästen 21, som är belägen i centrala Stockholm, vid korsningen Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

Pembroke startar nu arbetet med att utveckla fastigheten Hästen 21 i centrala Stockholm. Byggnaden ska innehålla bostäder, butiker och arbetsplatser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mark- och miljööverdomstolen har gett detaljplanen för fastigheten Hästen 21 klartecken och fastighetsutvecklaren Pembroke kan därmed starta arbetet med att utveckla den, det framgår av ett pressmeddelande.

Hästen 21 är belägen i centrala Stockholm, bredvid NK och Mästerhuset i korsningen Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan. Den nya byggnaden kommer ha en yta på 36 000 kvadratmeter och innehålla bostäder, butiker och arbetsplatser.

Öppna upp stängt kvarter

”Vi är oerhört nöjda med Mark- och miljööverdomstolens beslut att godkänna detaljplanen för Hästen 21. Pembroke har de senaste åtta åren haft ett nära samarbete med Stockholms stad för att ta fram ett förslag som bidrar till en mer levande stad”, säger Pembrokes Nordenchef Kristin Willerström i pressmeddelandet.

I Pembrokes vision Project Access, som syftar till att öppna upp ett tidigare stängt kvarter mitt i Stockholms innerstad och göra det mer tillgängligt och attraktivt är Hästen 21 höjdpunkten.

Den nya byggnaden kommer föra in mer liv i kvarteret och Swedbank kommer bli ankarhyresgäst i den nya byggnaden som kommer bli väldigt modern. Pembroke har varit verksamma i kvarteret i flera år, 2015 blev det nya kontorshuset Mästerhuset klart och 2017 skapades det nya torget Smålandstorget.

Bygget kommer ta fem år

“Med sitt strategiska centrala läge kommer Hästen 21 att sätta nya standarder för hållbarhet och design. Den nya fastigheten är flexibelt utformad, för att möta nuvarande såväl som framtida behov. Målet är att certifiera byggnaden i enlighet med LEED Platinum v4, den högsta nivån av hållbarhetscertifiering som finns tillgänglig idag”, säger Linn-Marie Nordh, Senior Project Manager på Pembroke, i pressmeddelandet.

Den nya byggnaden som ska byggas på Hästen 21 har ritats av det danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen. Arkitekturen har inspirerats av de befintliga byggnaderna i området och Pembroke räknar med att byggprocessen kommer ta fem år.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nästa steg i att bygga ihop Solna med Stockholm

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS