Mäktiga finansfamiljen anklagas i kinesisk press för att ligga bakom beslutet att utestänga Huawei från det svenska 5G-nätet.

ANNONS

Det här uppger Svenska Dagbladet och berättar att den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i november antydde att familjen Wallenberg har mer än ett finger med i spelet kring 5G-nätet i Sverige.

”I sammanhanget med den snabba utvecklingen av 5G, som aktieägare i Ericsson och militärjätten Saab, försöker familjen Wallenberg att få en konkurrensfördel för Ericsson inom telekom och till och med dra nytta av ordrar från USA inom vapenhandeln. Driven av de två aspekterna ”tillit till USA” och ”vinstmaximering” har den (familjen, reds anm) blivit den hotande kraften bakom begränsningarna för 5G-utrustning från kinesiska tillverkare”, heter det.

Enligt anklagelsen tjänar Wallenbergarna pengar på att Ericsson-rivalen Huawei utestängs.

Kinakännare: ”Oerhört konspiratoriskt”

”Det är såklart oerhört konspiratoriskt och det ligger i den kinesiska propagandans själ att vara det. I kommunistpartiet finns en djupt förankrad föreställning om att västvärlden vill partiet illa”, säger Jerker Hellström, chef för Swedish Center for China Studies, SCCS, till SvD, som uppger att Kinas officiella nyhetsbyrå menar att Wallenbergfamiljen är starkt lierad med svenska politiker och att man drar fördelar av det.

Även andra medier nämner Wallenbergarnas nära band till regeringen genom storföretag som ABB och Astra Zeneca, framgår det.

Det framförs även hot i kinesisk media om repressalier för 5G-bannlysningen av Huawei:

”Om Kina sätter sig på tvären kan Wallenbergfamiljen drabbas av mycket större förluster än fördelarna med att undertrycka Huawei”, ska bland annat Phoenix finansnyhetsportal i Kina ha uttryckt.

ANNONS
ANNONS

Och i Global Times, som ägs av Folkets Dagblad, har en analytiker enligt artikeln sagt att ”Wallenberggruppen tros ha pressat den svenska regeringen att förbjuda Huawei och ZTE från 5G-nätet så att Ericsson, som stöds av Wallenberg, kan dra nytta av kinesiska företags uteslutning från den svenska marknaden”.

Jacob Wallenberg avböjer enligt SvD att kommentera uppgifterna.