Det finns ett stort intresse för att räkna på byggnaders klimatpåverkan och IVL har nu vidareutvecklat Byggsektorns miljöberäkningsverktyg.

ANNONS

Nästa år införs krav på klimatdeklarationer för nya byggnader och det verkar ha satt fart på byggbranschen. Intresset för att beräkna byggnaders klimatpåverkan är stort. Sedan Byggsektorns miljöberäkningsverktyg lanserades har det haft över 2 500 användare som har räknat på fler än 10 000 projekt.

IVL Svenska Miljöinstitutet har vidareutvecklat Byggsektorns miljöberäkningsverktyg som lanserades år 2017, så att det nu finns i fyra varianter. BM Free, BM Pro Personal, BM Pro Teams och BM Pro Business.

”Vi har vidareutvecklat och anpassat verktyget efter mer avancerade användares behov och kan nu erbjuda en paketerad lösning som också inkluderar support och utbildning”, säger Anders Ejlertsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Kan användas för att uppfylla krav

Med miljöberäkningsverktyget kan man beräkna hur stor klimatpåverkan olika byggnader har och hur förändrade materialval och produktionssätt kan minska utsläppen.

Beräkningen som görs med verktyget kan användas för att uppfylla Boverkets lagkrav och miljöbyggnads klimatkrav, samt för att svara på upphandlingskrav.

De användare som behöver mer avancerade funktioner kan teckna ett licensavtal. De som vill använda verktyget utan att teckna licensavtal kan fortsätta använda gratisversionen BM Free.

Verktyget har ett inbyggt smart minne

BM Pro finns i tre olika varianter, alla inkluderar digital inläsning från kostnadskalkylmjukvaror. Det går även att dela beräkningar i team.

ANNONS
ANNONS

”Vi har jobbat länge med digital inläsning från kostnadskalkylmjukvaror och vi känner nu att tekniken är mogen att lanseras utanför forskningsprojekt. Det finns ett inbyggt smart minne i BM som gör att verktyget kommer ihåg vad som gjorts i tidigare kalkyler. Det gör att nya användare snabbt kan ta fram en beräkning med hög kvalitet, säger Martin Erlandsson, livscykelexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i pressmeddelandet.

Läs mer: Nytt verktyg för beräkning av klimatpåverkan på VVS [Dagens PS]