Dagens PS

Ingenjörsgruppen: Minska krånglet i byggprojekt

Anders Persson
"Vi anser att dagens regelverk är i akut behov av en genomgripande förändring", skriver Persson i artikeln (Foto: Innovationsföretagen)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 21 aug. 2020Publicerad: 21 aug. 2020

Innovationsföretagen varnar för att myndigheten Boverket inte kommer att effektivisera framtidens byggregler i tillräckligt hög grad.  I en debattartikel skriver organisationens näringspolitiska chef Anders Persson att den rapport som redovisas i slutet av året riskerar att flytta om olika regler i stället för att banta dem. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheten Boverket ska i slutet av året presentera en rapport över hur svenska byggregler ska förändras.

Branschorganisationen Innovationsgruppens näringspolitiska chef Anders Persson är skeptisk till hur rapporten, som går under namnet “Möjligheternas byggregler”, kommer att se ut.

I en debattartikel skriver Persson att han oroas över att rapporten “kommer att bestå av 432 föreskrifter, eller fler, som i detalj beskriver ‘gör si, gör så’. Det är definitivt inget regelverk som främjar föränderlighet, utveckling och innovation.”

Persson menar även att det finns en risk att Boverket flyttar runt olika stipuleringar och regler istället för att att ta bort de som är överflödiga.

Laddstolpars höjd angivs i informationsutskick

Som ett exempel på en onödig föreskrift nämner Persson en rekommendation för hur laddstolpar för elbilar ska monteras. “ ska placeras så att anslutningen sker på en höjd av högst 1,2 meter över parkeringsplatsens yta”, står det bland annat i informationen som Boverket har skickat ut för bedömning.

“Är det inte en självklarhet att laddningspunkter ska vara lättåtkomliga och användbara?”, skriver Persson i debattartikeln.

Innovationsföretagen har tidigare gett detaljerade synpunkter på vad de vill förändra i Boverkets slutgiltiga förslag.

ANNONS

Läs mer: Debattinlägg: Förslaget om minskat byggkrångel bra 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS