Ingenjörsförbundet: göd skolorna, rädda yrket

Uppdaterad: 30 apr. 2020Publicerad: 30 apr. 2020
ulrika lindstrand
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. (Foto: TT)

Sveriges Ingenjörer menar att regeringen måste göra mer för att motverka varslet av ingenjörer på Volvo Vars. På grund coronakrisen har 1.300 personer fått gå. Organisationen menar att pengar måste skjutas till olika lärosäten så att yrkets framtid kan säkras. Detta skriver de i ett pressmeddelande

ANNONS
ANNONS

Sveriges Ingenjörer vill se kraftfulla insatser från regeringen för att stärka kompetensen hos yrkesverksamma och rädda jobb.

“Fordonsindustrin är viktig för Sverige. Volvo Cars är ett av landets ledande industribolag. Det är därför allvarligt med det varsel som nu läggs. Från ett omsättningsmässigt rekordår 2019 till varsel idag. Det har gått väldigt fort och är tufft för de som nu riskerar att förlora sina jobb”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Varslet avser omkring 1.300 tjänstemän och företaget kommer även att dra ned på antalet konsulter.

“Volvo Cars har i en tuff konkurrens lyckats ta marknadsandelar och expandera under flera år och ligger långt framme i den tekniska utvecklingen. Nu är det betydelsefullt att värna företagets kompetens och utveckla förmågan inför att Coronakrisen vänder”, säger Ulrika Lindstrand.

Från politiskt håll behövs nu rejäla satsningar på utveckling av kompetens. Genom utökade möjligheter till fortbildning i samarbete med högskolor kan svenska företag gå stärkta ur krisen och rusta inför framtiden.

“De svenska lärosätena skulle kunna kliva in och göra en avgörande insats för att fortbilda yrkesverksamma ingenjörer inom exempelvis AI och elektrifiering. Men lärosätena saknar både uppdrag och resurser till detta idag. Därför behövs ett uppdrag för att fylla på med ny kompetens och därmed öka företagens och landets konkurrenskraft”, säger Ulrika Lindstrand.

Läs mer: Sveriges Ingenjörer: Rädda flygingenjörerna

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS