Nästa år börjar ett nytt höghastighetståg åka mellan Berlin och Paris, resan med det nya tåget kommer bara ta sju timmar.

ANNONS

Att ta tåget från Berlin till Paris tar i dag mer än åtta timmar. Men i samarbete mellan Tysklands nationella järnvägsbolag Deutsche Bahn och den franska järnvägsoperatören SNCF ska ett höghastighetståg börja köra sträckan på sju timmar nästa år, det rapporterar Robb Report.

Till att börja med kommer tyska ICE-tåg, köra en tur- och returresa per dag mellan städerna men det finns utrymme för att utöka turtätheten till två tur- och returresor per dag genom att använda franska TGV-tåg.

Har samarbetat i 15 år

Sedan 2007, när höghastighetslinjen mellan Paris och Strasbourg startade, har Deutsche Bahn och SNCF kört supersnabba TGV- och ICE-tåg mellan Tyskland och Frankrike. För närvarande erbjuder de två järnvägsbolagen 12 direkta tågförbindelser om dagen mellan länderna.

”Våra två företag har arbetat tillsammans i 15 år i ett unikt partnerskap där vi kombinerar vårt kunnande för att få ut det bästa av tyska och franska höghastighetstransporter,” säger Jean-Pierre Farandou, SNCF:s ordförande, till Robb Report.

Han menar att med tanke på klimatkrisen är järnvägen det transportsätt som erbjuder det bästa alternativet för affärs- och fritidsresor mellan Frankrike och Tyskland.

Det nya direkttåget väntas börja köra mellan Berlin och Paris i slutet av 2023.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sweco får stororder med tioårigt järnvägsprojekt i Öresundsregionen [Dagens PS]