Dagens PS

Swish konkurrenter i Norden slås samman

Swish betalkort
Sverige är på väg mot ett kontantlöst samhälle där invånarna nu nästan uteslutande väljer Swish och betalkort framför sedlar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 juni 2021Publicerad: 30 juni 2021

Swish konkurrenter, apparna Vipps i Norge, MobilePay i Denmark och Pivo i Finland slås samman och bildar ett nytt storbolag för betalningslösningar i Norden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Betalningslösningar från bolag som Apple, Google, Alibaba och PayPal pressar konkurrensen och gör att Swish motsvarigheter i Norge, Danmark och Finland slås ihop, skriver Financial Times.

”Konkurrens inom betalningar är global, inte lokal, och vi behöver ett ännu starkare fotavtryck för att konkurrera med internationella aktörer. Genom att kombinera tre av de mest älskade varumärkena i Norden och bygga en ännu starkare teknikplattform kan vi skapa betalningsförenkling i världsklass för alla”, säger Rune Garborg, vd på norska Vipps.

Att vippsa har blivit ett verb i Norge, precis som att swisha i Sverige, och bygger på samma funktion att skicka pengar mellan bankkonton genom att skriva in ett telefonnummer.

Ska bjuda in andra partners

Vipps säger att nu när satsningen är presenterad så ska de “bjuda in andra partners och banker att gå med i vårt nya företag, och Sverige kommer säkert att vara en av de mest intressanta marknaderna för oss”.

Vipps, som samägs av mer än 100 norska banker, kommer ta ledarrollen i den nya satsningen och ska äga 65 procent av det. Rune Garborg blir vd för det nya bolaget som ska använda Vipps teknologi för att expandera i Danmark och Finland. Danske Bank som äger MobilePay kommer ersättas med 400-500 miljoner kronor, skriver Financial Times.

“Måste vara en del av något större”

“Det är mycket dyrt att konkurrera med globala konkurrenter i detta utrymme och för att kunna fortsätta utveckla de mest attraktiva lösningarna för våra kunder måste MobilePay vara en del av något större för att få skala och samla investeringar för ytterligare innovation”, säger Glenn Söderholm, chef för privat- och företagskunder vid Danske Bank till FT.

ANNONS

Swish är inte med i sammanslagningen i Norden, och vill inte avslöja om de varit med i diskussioner om saken.

”Vi tycker att det är en intressant utveckling som vi följer noga”, säger Swish i ett uttalande enligt FT.

Läs mer: ”Norska Swish” erbjuder sin tjänst till Visa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS