Dagens PS

SEC: "Kryptoplattformar behöver regleras för att överleva"

SEC kryptoplattformar
Gary Gensler, chef för amerikanska myndigheten SEC. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 sep. 2021Publicerad: 01 sep. 2021

“Kryptoplattformar behöver regleras för att överleva” – det är budskapet från Gary Gensler, chef för den amerikanska myndigheten SEC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Chefen för den amerikanska myndigheten SEC, Securities and Exchange Commission (USA:s värdepappers- och börskommission) varnar för att kryptoplattformar sätter sin egen överlevnad på spel om de inte lyssnar på uppmaningarna om att arbeta innanför landets reglerande ramverk.

“Om det kommer att ha någon relevans…” 

Gary Gensler säger till Financial Times att han är “teknikneutral”, men att kryptotillgångar inte borde skilja sig från andra tillgångar när det gäller sådant som investerarskydd, skydd mot olagliga aktiviter samt finansiell stabilitet.

“Med cirka 2 miljarder dollar i värde över hela världen är det på nivån och naturen att om det kommer att ha någon relevans om fem och tio år från nu kommer det att ligga inom ett offentligt ramverk”, säger han.

“Historien berättar bara, det håller inte länge utanför. Ekonomi handlar i slutändan om förtroende”.

Besviken på svaret från branschen

Han uttryckte besvikelse över kryptoindustrins svar på uppmaningarna om att kryptoplattformar borde registera sig hos SEC, då en tillräcklig mängd kryptovalutor kvalificerar sig som värdepapper.

“Prata med oss, kom in. Det finns många plattformar som är i drift idag som skulle göra det bättre med engagemang och i stället finns det lite av. . . tigga om förlåtelse snarare än att be om lov”, säger SEC-chefen Gary Gensler till Financial Times.

ANNONS

Kryptobranschen är stor i USA, där till exempel Coinbase som är registerat på New York-börsen gjorde en vinst på 1,6 miljarder dollar det andra kvartalet. Men det är fortfarande oklart vilka reglerande myndigheter som har ansvar för översynen av branschen. Gary Gensler har uppmanat kongressen att göra den auktoriteten tydligare.

SEC-chefens trovärdighet i frågorna är extra stor, då han tidigare undervisat i ämnet vid det prestigefulla universitetet Massachusetts Institute of Technology. Under onsdagen ska han också vittna om kryptovalutor och andra ämnen inför EU-parlamentets ekonomiska och monetära kommitté.

Läs mer: Här är raketerna – tre snabbväxande kryptovalutor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS