Dagens PS

USA allt närmare en digital valuta

USA digital valuta
Federal Reserve med ordförande Jerome Powell ser över möjligheten att skapa en digital valuta i USA. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 maj 2021Publicerad: 21 maj 2021

USA kommer allt närmare en digital valuta. Federal Reserve tar nu ett kliv framåt för att utforska betaltekniken mer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under sommaren ska den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, publicera en rapport där en digital valuta utforskas mer, enligt CNBC.

Fed-chefen Jerome Powell uppger att Fed följer utvecklingen kring digitala valutor och han sade också att den amerikanska centralbanken övervakar och anpassar sig till innovationerna kring betaltekniken.

Bakgrunden till att Fed nu intensifierar ambitionen med en digital valuta i centralbankens regi är andra länders framflyttade positioner kring tekniken, inte minst Kinas även om landet i vecka gick ut med förbud för finansinstitut och betalningsföretag att erbjuda tjänster med koppling till kryptovalutor, vilket fick den mest kända kryptovalutan bitcoin att rasa under 40 000 dollar och den lägsta nivån sedan början av februari.

Ingen tävling

“En effektiv funktion av vår ekonomi kräver att människor inte bara har tro och förtroende för dollarn utan också för betalningsnät, banker och andra betaltjänstleverantörer som låter pengar flöda dagligen”, sade Powell enligt CNBC.

“Vårt fokus är att säkerställa ett säkert och effektivt betalningssystem som ger stora fördelar för amerikanska hushåll och bolag, samtidigt som det också omfattar innovation”.

Federal Reserve har betonat att det är viktigare att få fram en digital valuta i egen regi än att tävla globalt på området.

Den forskningsrapport som Fed släpper i sommar är ett förste steg, möjligen, mot en digital valuta. Den syftar till att väcka tankar och överväganden kring frågan, betonat Powell med beaktande av riskerna kring tekniken.

ANNONS

När det gäller ett eventuellt framtagande av en digital valuta i USA arbetar Fed tillsammans med en rad olika finansiella instanser, det är dock Fed som leder projektet, framgår det.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS